Blokada puta jer nemaju pijaću vodu

Meštani naselja Bocke, koje je udaljeno svega nekoliko kilometara od Novog Sada, protestuju jer nemaju pijaću vodu i kanalizaciju.

Izvor: B92

Subota, 16.04.2011.

16:33

Default images

Oni su blokadom puta Novi Sad - Beočin poručili gradskoj vlasti da je sramota da u 21. veku žive u takvim uslovima.

Međutim, čini se da za sada ne postoji rešenje za njih, jer nadležni poručuju da radovi sigurno neće biti započeti ove godine.

Meštani Bocke ne odustaju. Tražili su vodu, protestovali, i poslednja šansa im je bila, kako kažu, da blokiraju put Novi Sad - Beočin.

Prema njihovim rečima, gradska vlast ih već godinama laže da će, kao i svi ostali, moći da popiju čašu vode sa česme iz sopstvene kuhinje:

"Mi ne tražimo golf terene, mi ne tražimo ski staze, mi ne tražimo da se stavlja granit po putu, mi tražimo vodu."

"Žena mi je godinu dana imala bolest očiju jer su joj lekari rekli da se ne umiva tom vodom. Pa otkud meni voda za pranje i kupanje?"

"Stariji sin mi je stomatolog, mlađi je konobar. I jedan i drugi su otišli odavde jer nema prirodnog dobra, koja mi samim mojim rođenjem pripada kao osnovno pravo, a to je voda."

Vozači koji su se zatekli na putu, koji je bio skoro dva sata blokiran, nisu imali razumevanja za ovakav vid rešavanja problema:

"Zašto nas blokiraju? Nek idu tamo gde treba!"

"Kriza je velika u ovoj državi, to samo ovako može da se rešava."

"Ja imam razumevanja, ali ne na ovakav način. Nije uopšte u redu prema ljudima koji putuju."

Miroslav Ilić, koji živi u naselju Bocke već 35 godina, svakodnevno prelazi i do 20 kilometara kako bi nabavio vodu za piće.

Iako ne postoji infrastruktura, davne 1985. godine je ovo naselje postalo građevinska zona za individualno stanovanje.

"To znači da je neko pre 50 godina, možda i više, ispitao ovaj teren, i zamislio da će ovaj teren posle '83. godine, i doneo takvu odluku, da to iz vikend zone postati lokacija za život", kaže Ilić.

Ipak, prema rečima direktora novosadskog Vodovoda i kanalizacije Branka Bjelajca, građani blokadom puta neće postići ništa, jer se njihove kuće nalaze na klizištu, pa zbog toga mora biti poštovana procedura ispitivanja terena, a potom i njegove sanacije.

"Ja neću da ih lažem. Najpre će se uraditi jedna studija, pa će se raditi istraživanja, pa će ona reći koliko novca treba za saniranje terena. A tek potom će se odlučiti da li će se uopšte raditi i ko će to raditi", poručuje Bjelajac.

Međutim, građani poručuju da nisu zadovoljni ovim odgovorom i da će nastaviti sa protestima dok ne vide prve konkretne radove u svom naselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: