Reakcije Kosorove i Josipovića

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila da je presuda hrvatskim generalima nepravosnažna. Predsednik Ivo Josipović kaže da je presuda ozbiljan akt.

Izvor: FoNet

Petak, 15.04.2011.

13:49

Default images

Kosorova je precizirala da je za Hrvatsku neprihvatljiva kvalifikacija da je hrvatsko vođstvo učestvovalo u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

Za Vladu Hrvatske je to neprihvatljivo i preduzimaćemo sve pravne mogućnosti da se ta kvalifikacija u drugom stepenu poništi, izjavila je Kosorova.

Svesni smo da se svaka naša reakcija pomno prati i meri, ali želim reći ono što oseća svaki građanin i građanka – mi se ne bojimo, ponosni smo na pobede i sve one koji su omogućili da Hrvatska bude nezavisna, slobodna i demokratska država, poručila je Kosorova.

U životu pojedinaca i naroda ostaju trenuci koje je teško prihvatiti, posebno kada svom silom osećamo da su u suprotnosti sa željama i očekivanjima, istakla je ona.

Kosorova je ponovila da je stav Hrvatske o karakteru operacije Oluja nepromenjen i da se radi o legitimnoj vojnoj akciji za oslobađanje državne teritorije od okupacije.

Kosorova je istakla i da je Hrvatska država vladavine prava u kojoj se poštuju zakoni, pravosudne institucije i njihove odluke.

Ona se zahvalila građanima na dostojanstvenom i odgovornom ponašanju, kao i veteranima, i najavila za danas vanrednu sednicu Vlade Hrvatske.

Haški tribunal izekao presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina. Ivan Čermak je oslobođen.

Josipović: Šokantna presuda

Ivo Josipoviæ (Tanjug)
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je osuđujuća presuda hrvatskim generalima, sa obrazloženjem i kaznom, a posebno tezom o zločinačkom poduhvatu, ozbiljan akt koji ga je šokirao.

"Generali su osuđeni za teška krivična dela i mnogi građani se sa tim teško nose. No, presuda ne dovodi u pitanje legalnost tih akcija", poručio je u izjavi novinarima Josipović.

"Uveren sam da takav zločinački poduhvat nije postojao, posebno jer teza ne podrazumeva da su svi pripadnici vojske i policije zločinci", rekao je Josipović.

"U Hrvatskoj smo svesni da je zločina tokom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa tako i našoj", istakao je on.

Josipović je rekao da je Hrvatska država koja poštuje vladavinu prava, a takvu Hrvatsku podržavaju veterani i svi građani.

"Očekujem da će mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane, pa i odbačene u žalbenom postupku", rekao je Josipović i istakao da, nezavisno od presude, Domovinski rat ostaje pravedni rat u kojem je sačuvana država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: