Srbija gubi donaciju od 600.000 EUR

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorio je, gostujući na TV B92, da je Srbija na pragu toga da izgubi donaciju vrednu 600 000 evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

19:17

Default images

Prema njegovim rečima, Svetska banka već nedeljama ne uspeva da ustanovi ko je ovlašćen da povuče ta sredstva od Svetske banke i da ih koristi.

Gostujući u Vestima TV B92, Brefor je upozorio da, u poređenju sa ostalim zemljama Evrope i centralne Azije, u Srbiji postoji jedan on najnižih nivoa iskorišćenosti raspoloživih sredstava Svetske banke.

"To je mnogo sporije korišćenje sredstava nego što bi trebalo da bude. Projekti u Srbiji realizuju se za 6-7 godina umesto za 5-6. Mi ćemo nastaviti da savetujemo Vladi da bude odgovornija u korišćenju sredstava jer je reč o projektima od kojih svi građani imaju korist. Ako realizacija predugo traje građani nemaju koristi", podseća Brefor. Prema njegovim rečima, problem je što je Svetska banka odredila oko 850 miliona dolara za projekte za koje Vlada Srbije tvrdi da su važni, a uprkos tome čak 620 miliona dolara i dalje je neiskorišćeno.

"Mislim da u unutrašnjoj organizaciji postoje problemi. Čini se da je procedura veoma komplikovana i da predugo traje. Proces je takav da podrazumeva da veliki broj učesnika mora da da saglasnost. To bi trebalo pojednostaviti", savetuje Brefor.

Ceo razgovor novinarke B92 Ljubice Gojgić sa šefom kancelarije Svetske banke u Beogradu Luom Breforom čitajte na našoj stranici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: