SAD: Pretres 6-godišnje devojčice

Slučaj pretresa šestogodišnje devojčice na aerodromu u Nju Orleansu otvorio je pitanje da li policija na aerodromima preteruje u bezbednosnim procedurama.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

18:31

Default images

Naime devojčica stara šest godina je posle prolaska kroz skener morala da dođe na neprijatan detaljni pretres, jer je zbog nekog razloga bila sumnjiva.

Roditelji nisu dobili nikakvo objašnjenje od Agencije za bezbednost, pa su snimili kako službenica pretresa dete i to postavili na Jutjub.

Posle povratka sa odmora jedan bračni par iz Kentakija na aerodromu u Nju Orleansu dočekala je u najmanju ruku neprijatnost.

Posle regularne procedure prolaska kroz skener njihova šestogodišnja ćerka Ana pozvana je na detaljniji pretres.

Majka šestogodišnje devojčice Selena Dreksel nije dobila objašnjenje zašto je njeno dete moralo da prođe kroz detaljan pretres.

"Ana je od svih izdvojena na pretres. Mogu samo da nagađam zašto je baš ona izabrana, ali ja sam pitala i odbili su da mi odgovore, već su samo davali uputstva šta će se dalje dešavati. Tražila sam i da ponovo prođe kroz skener i pitala da li ima alternativa i rekli su mi da nema i da je ovo procedura", kaže Selena Dreksel.

Ne znajući šta u tom trenutku da urade, roditelji odlučuju da snime sve, a zatim video-snimak postave na Jutjub, ne bi li pod pritiskom javnosti dobili neko objašnjenje.

Na snimku se vidi kako službenica bezbednosne službe pretresa devojčicu uz objašnjavanje roditeljima i samoj devojčići.

Službenica je rekla i da će nadlanicama preći preko osetljivih delova tela, kao i da će staviti ruku na njen pojas.

"Odlučila sam da sve snimim, pitala sam muža da snimim ceo pretres, jer sam mislila da je pogrešno i nepotrebno, čak ne ni toliko nepotrebno koliko neprikladno, jer je reč o detetu", priča Selena Dreksel.

Majka devojčice je u intervjuu televiziji Asošiejteid pres rekla da je posle toga njena ćeka plakala, ne znajući šta je loše uradila.

Na sreću ubrzo je devojčica nastavila normalno da se ponaša i nije pokazivala znake traume.

I dalje je nepoznato zašto je od svih putnika sa tog leta samo šestogodišnja Ana bila izdvojena na pretres, a iz Agencije za bezbednost aerodroma kažu da je službenica postupila prema utvrđenoj proceduri.

Ipak Agencija će ponovo razmotriti standarde pretresanja nerizičnih putnika, kao što su deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: