200 dana bez telefonskog signala

Lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja u Gračanici protestovali povodom 200 dana od isključenja mobilne i fiskne telefonije MTS-a i "Telenora" na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

16:45

Default images

Oni su istakli da protestima žele da skrenu pažnju na teškoće sa kojima se suočavaju bolesni ljudi.

Ispred zgrade Doma zdravlja u Gračanici održan je mirni protest. Lanac pacijenata i lekara koji su se držali za ruke i sirene sanitetskih vozila simbolizovali su teškoće rada ove zdravstvene ustanove.

Zamenik načelnika Službe za hitnu medicinsku pomoć, lekar Dejan Milanović, je istakao da je u proteklih 200 dana izgubljen jedan ljudski život, i dodao da su hiljade pacijenata prinuđene da lično dolaze u zdravstvene institucije, umesto da Hitna pomoć interveniše na terenu nakon telefonskog poziva.

Skupu je prisustovala Snežana Mitić iz Gračanice, kojoj je preminuo otac jer nije uspela na vreme da pozove Hitnu pomoć. Lekari u Domu zdravlja tvrde da bi pacijent bio spasen da su na vreme obavešteni.

Iz Doma zdravlja Gračanica poručuju da će stalno podsećati javnost na teškoće u radu i tražiti šansu za život bolesnih ljudi.

Direktorka Doma zdravlja Rada Trajković istakla je da se ta zdravstvena institucija obraćala i obraća za pomoć svima, ali za sada nema efekta.

Srbima nedostaje signal MTS-a i nadaju se da će ponovo proraditi. Jedino alternativno rešenje su kosovski provajderi koji su prošlog meseca počeli da isključuju korisnike koji nisu registrovali brojeve na svoje ime. Tamošnje Srbe najviše zbunjuje to što je registracija obavezna i za pripejd korisnike.

Signala MTS-a ima samo u užem centru Gračanice. Mreža je stalno opterećena, tako da su minimalne šanse za uspostavljanje veze.

Meštani Lapljeg Sela u dvorištima i na ulici pronalaze mesta gde ima signala da bi se čuli sa rodbinom u Srbiji.

Mreže srpskih operatera fiksne i mobilne telefonije na Kosovu isključili su u septembru prošle godine predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova, uz pomoć Kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: