Šansa za susret Obame i Tadića

Samit šefova zemalja centralne i jugoistočne Evrope, krajem maja u Varšavi, biće prilika za susret Borisa Tadića i Baraka Obame, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

22:26

Default images

Domaćin skupa biće predsednik Branislav Komorovski, a učešće su, između ostalih, potvrdili Tadić i Obama. Američki lider boraviće na Samitu u svojstvu specijalnog gosta.

Pozivi za učešće na 17. samitu ove vrste, koji će se održati 27. i 28. maja, upućeni su predsednicima država regiona centralne i jugoistočne Evrope, navodi se na internet sajtu Ambasade Poljske u Beogradu.

Kako "Danas" saznaje, predsednik Srbije je odluku o učešću na ovom skupu odlagao neko vreme, ali je ipak odlučio da otputuje u Varšavu jer je procenjeno da bi to bila prilika za susret s predsednikom Amerike. U tom cilju, ovih dana traju užurbane diplomatske aktivnosti s obzirom na to da su minimalne šanse da Barak Obama izdvoji petnaest minuta ili pola sata za bilateralni sastanak s nekim liderom bez kvalitetne pripreme.

Tadić i Obama su septembra 2010. u Njujorku kratko porazgovarali, na prijemu koji je predsednik Sjedinjenih Država organizovao za šefove država povodom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, u američkim depešama koje je nedavno objavio Vikiliks pisalo je da Tadić insistira da se sastane s predsednikom SAD u Vašingtonu. Prema saznanjima lista "Danas", predsednika Srbije već duže čeka "otvoren poziv" potpredsednika Džozefa Bajdena da poseti američku prestonicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: