Izetbegović: Bez referenduma u BiH

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da se u BiH više ništa ne sme rešavati referendumom, jer se time samo destabilizuje situacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

19:01

Default images

Izetbegović je novinarima u Banjaluci rekao da se ne bi smeo održati referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je naveo da su zakoni o ovim pravosudnim institucijama usvojeni u državnom parlamentu, a da su potom izmenjeni u Savetu ministara BiH, u čemu su učestvovali i predstavnici entiteta.

"Ako se ovo pitanje otvara, onda je to za državni parlament, a nikako za entitet", rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, aktuelizovanje referendumskog pitanja u RS znatno usporava formiranje vlasti u BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH još je ocenio da se "ide u pogrešnom pravcu u pogrešnom trenutku, jer bi sada od krucijalne važnosti trebalo da bude postizanje saglasnosti o unutrašnjim pitanjima".

Potpredsednik parlamenta RS Ramiza Salkić izjavio je danas da primedbe iz RS na rad državnog suda i tužilaštva BiH nemaju za cilj reformu pravosuđa, već "potpunu destrukciju i dokidanje države BiH".

"Ovo je samo ulazak na mala vrata u taj proces", kazao je Salkić novinarima.

Upitan da li se može očekivati reakcija međunarodne zajednice na odluku parlamenta RS da raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Salkić je odgovorio "šta se može očekivati od međunarodne zajednice koja svaki put izražava sve dublje žaljenje, a mi se nalazimo u sve većim problemima".

Salkić, koji je poslanik Stranke demokratske akcije u parlamentu RS, smatra da će Klub Bošnjaka u Veću naroda staviti veto na odluku o referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: