Blam tužilaštva za sajber kriminal

Internet strana Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ostala bez zaštite. Poruke na sajtu ostavljala čak i deca.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

17:09

Default images

Internet prezentacija nekadašnjeg okružnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala satima je sinoć bila poligon za vežbanje budućih hakera.

Sajtu se pristupalo uz pomoć osnovnog korisničkog imena i šifre iz udžbenika, pa je u jednom trentuku poslužio i za ćaskanje. U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal kažu da je to sajt star, ali i tvrde da će pronaći i kazniti odgovorne.

Borci protiv sajber kriminala ostavili su sopstveni sajt bez zaštite. Nepoznata osoba primetila je da se administratorskom delu sajta pristupa školskim korisničkim imenom i šifrom, pa je tu informaciju prenela drugim ljudima.

Putem društvene mreže "Fejsbuk" informacija o nezaštićenom sajtu proširila se brzinom svetlosti. Odmah su osvanule brojne privatne poruke i više fotografija sa pornografskim sadržajem, pa je sajt koji promoviše borbu protiv visokotehnološkog kriminala poslužio i za privatne razgovore posetilaca. Upravo zbog toga, oko ponoći je sajt bio toliko opterećen posetama da je bilo veoma teško pristupiti mu. Ipak, neke poruke su ostale zabeležene:

"...ako su vam deca od ne više od 18 godina upala na sajt ovako lako"

"Ironija: ovaj sajt prezentuje borbu protiv visokotehnološkog kriminala"

"ako ovi ne umeju stranicu da naprave kak valja, da li stvarno mislite da su sposobni da jure klince koji su im upali ovde"

"REVOLUCIJA - USKORO!" pOLITIČARI I TAJKUNI - GOTOVI STE"

"FENOMENALNO ZEZANJE. Ovo je glavna stvar večeras na netu"

"kako volim ovu plavušu što je na b92 vestima... POZDRAV ZA NJU! NADAM SE DA GLEDAŠ OVO UPRAVO>> VOLIMO TE"

"Ovakva greška neće se ponoviti"

Prvi čovek Tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da se radi o prezentaciji nekadašnjeg odeljenja Okružnog suda.

Iako još nema dovoljno informacija da kaže da li je ulazak na sajt bio nasilan ili je administrator postavio šifru iz udžbenika, Stamenković je siguran da će biti procesuirano krivično delo računarske sabotaže.

"Već tada su preduzete određene radnje i mere radi identifikacije počinilaca krivičnog dela računarske sabotaže za šta je zaprećena krivična sankcija od šest meseci do pet godina zatvora, a u saradnji sa odeljenjem MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala", kaže on.

"Do sada su određeni podaci prikupljeni, sam pretkrivični postupak se kreće u dobrom pravcu i vrlo brzo očekujem realizaciju na terenu”, navodi Stamenković.

On se ne slaže sa komentarima da je upad na sajt Tužilaštva za visokotehnološki kriminal - šamar instituciji koja se bavi sprečavanjem upravo takve vrste kriminala

“Ne mogu tako da prihvatim, jer je sam sajt bio potpuno informativnog karatktera i sam po sebi je u zastarelom stanju bio, i takav kao informativan predstavljao je određenu brošuru o informacijama o ranijim aktivnostima tog odeljenja u okviru bivšeg Okružnog tužilaštva u Beograd. U svakom slučaju ovakva greška se neće ponoviti”, poručuje Stamenković.

"Početnički propust"

Međutim, tehnički direktor B92 veba Ivan Jelić kaže da se radi o početničkom prupustu i sramoti jedne institucije koja bi trebalo da spreči slične pojave na drugim sajtovima.

"Najbitnija poruka koja se šalje ovim je da u ovim institucijama postoji negativna selekcija kad je u pitanju održavanje veb sajtova i njihovo onlajn prisustvo, budući da je neko zakazao u celoj priči i ostavio ceo sajt na zastarelom softveru koji ima puno sigurnosnih propusta. I ukoliko je zaista lozinka bila tako jednostavna napravio je više nego početničku grešku", ocenjuje on.

Međutim, ovo nije jedini ironičan slučaj zabeležen tokom jučerašnjeg dana. Na sajtu “Očistimo srbiju”, koji je već bio na udaru javnosti zbog cene njegove izrade od 25.000 evra, stajao je baner sa pomešanom ćirilicom i latinicom. Nakon što se taj baner pojavio na Fejsbuku, administratori sajta su ga izmenili i popravili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: