Hrana generator inflacije

Nakon što je guverner NBS ukazao da najveći pritisak na inflaciju vrši skok cena hrane Vlada planira da donese mere kojima hrana neće biti generator inflacije.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

09:41

Default images

To su najavili premijer Mirko Cvetković i resorni ministar Dušan Petrović, ali nisu mogli da preciziraju ni kakve će to mere biti, niti kada će biti donete.

Ekonomski analitičar Stojan Stamenković ukazuje da je na rast cene hrane u Srbiji između ostalog uticao rast cene hrane na svetskom tržištu kao i neki neracionalni potezi države koja nije razmišljala na vreme.

"Veliko je pitanje kakva će biti ova godina u svetu, jer cene hrane su otišle nagore, između ostalog, i zbog toga što je cela prošla godina u svetu izazvala to povećanje cena hrane u svetu, pa se to prenelo i kod nas", kaže on. "Može da se postavi pitanje, ja to pitanje sebi stalno postavljam, zašto vlada prošle godine, kada je pšenica bila na ceni koja je označena kao bescenje, nije obezbedila veće rezerve te pšenice za veće intervencije danas, nego se sada poseže za merom koja nije dobra, a to je ovo maksimiranje ove cene hleba i zabrana izvoza pšenice", objašnjava Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: