Mesarovićeva: Sudovi vrlo dobri

Rezultati rada sudova su vrlo dobri i to s manjim brojem sudija nego pre reforme, rekla je danas predsednica Vrhovog kasacionog suda Nata Mesarović.

Izvor: FoNet

Sreda, 13.04.2011.

16:39

Default images

Ona je rekla da je potrebno izmeniti zakon koji određuje sudsku mrežu, jer su sudovi neravnomerno opterećeni, a samim tim građanima nije na jednak način dostupna pravda.

Mesarovićeva je, na konferenciji za novinare, rekla da bi postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama trebalo da bude završen do 1. septembra, roka u vezi s kandidaturom Srbije za ulazak u EU.

Ona je rekla da su rezultati sudova vrlo dobri i to sa manjim brojem sudija nego pre reforme i ocenila da je pravosuđe mnogo uradilo u bori protiv organizovanog kriminala, ratnih zločina i korupcije.

Analiza je pokazala da nova organizacija sedišta sudova nije uspela da reši problem neravnomernog opterećenja sudija predmetima, pa su neki i dalje opterećeni velikom brojem, objasnila je Mesarović, navodeći da je ovo posebno izraženo kod osnovnih sudova, Vrhovnog suda i prekršajnih.

Prema njenim rečima, najopterećeniji sudovi imaju i po osam puta veći priliv predmet od najmanje opterećenih, što ne zavisi od broja sudija, već od mreže koju treba preispitati, o čemu je, kako je rekla razgovarala sa ministarkom pravde.

Podsećajući da građani u najvećoj meri ostvaruju svoja prava u osnovnim sudovima, Mesarovićeva je rekla da su Prvi i Drugi osnovni sud u Beogradu među najopterećenijim po svim merilima, njihov rad je komplikovan i zato je potrebno više sudskih jedinica.

Govoreći o preispitivanju odluka o neizabranim sudijama, Mesarovićeva je rekla da se, u dobroj atmosferi, vode razgovori o izradi merila, u kojima učestvuju predstavnici Visokog saveta sudstva, Društva sudija Srbije, Evropske komisije i OEBS-a.

Mesarovićeva je rekla da će postupak preispitivanja pred Visokim savetom sudstva, na čijem je čelu, početi kada se urade merila i Ustavni sud dostavi predmete neizabranih sudija koji su se žalili.

Mesarevićeva je rekla da su za reformu pravosuđa odgovorni nadležni organi, Visoki savet sudstva, ministarstvo, republička skupština i podsetila da su ciljevi efikasno i transparentno pravosuđe, nezavisno sudstvo i sudije.

"Bila bih srećna kada bih rekla da smo sve to uspeli za godinu dana. Treba nam još vremena, ali postoji volja i veliko zalaganje", rekla je Mesarovićeva i ocenila da će se sigurno stići do ciljeva reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: