"Obraz": "Čekamo vas" nije pretnja

Vođa organizacije "Obraz" Mladen Obradović rekao na suđenju da slogan "Čekamo vas" nije bio pretnja učesnicima beogradske Parade ponosa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.04.2011.

15:35

Default images

Prema njegovim rečima, letak "Čekamo vas" bio je upućen "srpskim rodoljubima" koje očekuje da se pridruže toj organizaciji i "zabludeloj braći, koja su okrenula leđa svom narodu".

Taj slogan nije pretnja, već poruka koja je "duboko hrišćanska i zasnovana na očekivanju da će se zabludeli pokajati i vratiti svom narodu", rekao je Obradović.

Vođi "Obraza" se u Višem sudu u Beogradu sudi za organizovanje nereda povodom održavanja Parade ponosa 10. oktobra prošle godine u glavnom gradu.

"Čekamo vas da se pokajete i vratite svojoj veri", obrazložio je značenje poruke Obradović i istakao da na plakatu nije nacrtano ništa što upućuje na pretnju.

"Da smo hteli da pretimo, napisali bismo 'Gotovi ste', i bila bi nacrtana pesnica", naglasio je on.

"Spisak sam zaboravio da izvadim iz džepa"

Od vođe "Obraza" pripadnici policije su prilikom njegovog hapšenja na dan održavanja "Parade ponosa" oduzeli spisak lica sa brojevima telefona, "Molitveno pravilo za pobedu nad bezbožnicima", i letak "Zašto sam danas ovde".

Obradović je objasnio da su na spisku koji mu je oduzet imena ljudi koji su nekoliko dana pre lepili plakate i nalepnice.

On je rekao da je letak "Zašto sam danas ovde" uzeo dan ranije, na porodičnoj šetnji koju je organizovao Srpski sabor "Dveri" i da je letak, kao i spisak lica zaboravio da izvadi iz džepova.

Odbrana: Komunikacija optuženih montirana

Na današnjem suđenju, advokati odbrane zatražili su da sud iz spisa predmeta izdvoji šemu telefonskih razgovora i SMS poruka koje su okrivljeni razmenjivali, jer kako tvrde, komunikacija između optuženih je montirana, pošto su njima telefoni bili oduzeti po privođenju.

Obradovićev branilac, advokat Nebojša Perović, istakao je da jedino šema telefonskih razgovora od dokaza koje je tužilaštvo dostavilo ukazuje na to da se radi o organizovanoj grupi.

"Ko je, na koji način i iz kojih razloga napravio ovu skicu?", upitao je Petrović.

Suđenje Obradoviću i njegovim saradnicima Milošu Popoviću, Damiru Grbiću i Krstu Milovanoviću, kao i još osmorici pripadnika "Obraza" biće nastavljeno u petak.

Oni se terete da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

Obradović i ostali uhapšeni su 10. oktobra ili nekoliko dana kasnije i nalaze se u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: