"Telekomu Austrija" produžen rok

Ministarstvo finansija dalo je novi rok do 3. maja "Telekomu Austrija", da poboljša ponudu za kupovinu 51 odsto "Telekoma Srbije".

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

07:52

Default images

Kako je saopšteno, Austrijanci su dobili još tri nedelje za dopunu dostavljene dokumentacije i poboljšanje ponude.

Premijer Srbije Mirko Cvetković nije želeo da spekuliše da li će prodaja "Telekoma" uspeti ili neće.

Komisija za zaštitu konkurencije istovremeno je počela ispitivanje tržišta kako bi ustanovila da li bi prodajom srpske kompanije austrijskoj, koja je vlasnik već jednog operatera, bila stvorena nedozvoljena koncentracija kapitala.

Već sedam meseci traje saga zvana – "prodaja Telekoma" i još joj se ne nazire kraj. Rok koji je dat "Telekomu Austrije" da poboljša svoju ponudu ponovo je produžen.

Kako Austrijanci navode u svom saopštenju, Ministarstvo finansija ih je obavestilo da je zbog aktuelnih rasprava o prodaji "Telekoma" i potrebe da se dostavi dodatni materijal, rok za poboljšanje ponude produžen na 3. maj.

Produžetak roka uprkos najavi premijera

Produženje roka za poboljšanje ponude za "Telekom" je usledilo uprkos tome što je premijer Mirko Cvetković, koji inače vodi i resor finansija u Vladi, prethodno izjavio da do toga neće doći.

"Nema nikakvog produženja roka, ovaj rok koji je sada produžen nije bio rok za pregovore već je bio rok za popravku ponuda, iza toga se može otvoriti rok za pregovore", poručio je u utorak tokom dana Cvetković.

Kako je tokom dana za B92 rečeno u Vladi, novi rok za poboljšanje ponude tražila je austrijska kompanija, a premijer Cvetković je još jednom kazao da je za Vladu neprihvatljiva ponuda ispod prvobitno određenih 1,4 milijarde evra.

"Ja očekujem da će ponuda sigurno biti milijardu i 400, ali je pitanje iz kojih izvora, ukoliko su to izvori koju su za nas neprihvatljivi, onda bismo otvorili pregovore. Ukoliko bude ispod tog nivoa, onda mi nemamo osnovu da otvaramo pregovore", naveo je Cvetković.

"Neozbiljno prolongiranje rokova"

Saradnik Ekonomskog instituta Vladimir Vučković smatra da to što je potencijalnom kupcu "Telekoma" produžen rok može izazvati negativne posledice.

"Ono što ne prija sigurno to je ova neizvesnost i produžavanje rokova. Možda se sve završi dobro ali to nije dobra poruka za buduće privatizacije", smatra on.

"Ako država dozvoljava stalno prolongiranje rokova, onda to unosi jednu dozu neozbiljnosti i sigurno da ne govori o čvrstom okviru za neke buduće pregovore", upozorava on.

Ispitivanje monopola

Inače, Komisija za zaštitu konkurencije već je počela ispitivanje tržišta kako bi utvrdili da li bi prodaja "Telekoma" austrijskoj kompaniji koja u Srbiji poseduje već jednog mobilnog operatera – "Vip", stvorilo nedozvoljenu koncentraciju kapitala.

Kako najavljuje predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Janković, zaključak će biti donet tek krajem maja, do kada će se konačno i znati da li Austrijanci kupuju "Telekom" ili ne.

"Naš posao nije da kontrolišemo postojanje monopola. Naš posao je da sprečimo zloupotrebu monopolskog položaja. U tom smislu se i rade ova ispitivanja. Nama je bitno da postoji konkurencija na tržištu i da se ona nesmetano odvija. To je naš zadatak", objasnila je Vesna Janković.

Gostujući u Vestima TV B92, ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je svaka ponuda uslovna dok se ne dobije konačno mišljenje Komisije.

"Dve stvari su važne. Jedna da je moguće da se da rok u kome mora da se proda 'Vip' ili neka druga opcija, ali sa druge strane, važna je informacija da uvek kada imate bilo kakvu privatizaciju nakon podnošenja ponude potpisuje se ugovor i onda se podnosi zahtev Komisiji za zaštitu konkurentnosti tako da je svaka ponuda uslovna dok se ne dobije finalno mišljenje ove komisije", objašnjava on

Ako "Telekom" bude prodat, ekonomisti predlažu vraćanje spoljnih dugova, dok politički protivnici najavljuju podnošenje krivičnih prijava.

Srbija će prodati 31 odsto udela u "Telekomu", dok će grčka kompanija OTE prodati svojih 20 odsto. Shodno tome, Srbija bi od 1,4 milijarde evra dobila nešto više od 800 miliona.

"Večernje novosti" su objavile da pregovori sa Austrijancima trenutno ne idu u pravcu konačnog dogovora, jer su potencijalni kupci "Telekoma Srbije" za sada podigli cenu za svega sto miliona evra.

Opširnije o ovoj temi čitajte na našoj stranici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: