Čačak: Đaci sakupili novac za druga

Glumci amateri Ekonomske škole iz Čačka humanitarnom predstavom sakupili novac za kupovinu slušnog aparata svom školskom drugu.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

19:47

Default images

Za petočlanu porodicu ovog učenika to je velika podrška, jer je otac nezaposlen, a praktično žive od desetak hiljada dinara invalidske penzije njegove majke.

Glumci amateri pozvali su i ostale vršnjake i profesore da pomognu onima kojima je preko potrebna pomoć.

Članovi dramske sekcije Ekonomske škole u Čačku nisu ni sanjali da će njihova pozorišna predstava biti i mnogo više od igre pred publikom.

Međutim, upravo je 13 učenika, predvođenih profesorkom Tatjanom Pajić, doprinelo da predstava “Protekcija” dobije i humanitarni karakter.

Prikupljena sredstva obezbedila su da Đ.Đ., učenik ove škole, dobije slušni aparat, za čiju nabavku njegovi roditelji nisu imali novca.

Dragan Đelić iz dramske sekcije kaže da su predstavu počeli da spremaju početkom oktobra prošle godine.

"Pošto smo i u prošloj školskoj godini organizovali humanitarnu predstavu, prošle godine je to bio 'Kir Janja', ove godine je to 'Protekcija'. Želeli smo da glumimo, pošto smo u dramskoj sekciji, a ujedno i da pomognemo drugu, odnosno učeniku naše škole", navodi on.

"Prvo je postojala zamisao da skupimo novac za one učenike koji nemaju dovoljno sredstava da bi išli na ekskurziju, međutim, kasnije, pošto ekskurzije nema, nema dovoljno zainteresovanih, mi smo namenu ove predstave promenili”, objašnjava Dragan.

Mladi glumci amateri iz čačanske Ekonomske škole kažu da im je najveće priznanje bila zahvalnost druga kome su pomogli, a koji im se posebno zahvalio nakon predstave.

Zanimljivo je da je većina tek tada imala priliku i da se lično upozna sa učenikom kome je bio neophodan slušni aparat.

“Divno, zaista divan osećaj. Mi smo svakako odlučili da to bude humanitarna predstava, a dečka lično ne poznajemo, jer on je četvrta godina, učenik naše škole, a mi smo učenici trećeg razreda, uglavnom, ima nas i drugaka”, kaže Ivana Glavinić.

Profesorka Tatjana Pajić smatra da se danas neopravdano o mladima uglavnom govori u negativnom kontekstu.

”Da su oni agresivni, da nemaju dovoljno motivacije, dovoljno spremnosti da nešto rade. Ovi mladi ljudi koji su pred vama pokazuju da mladi baš nisu takvi i da su oni neko svoje slobodno vreme i talenat upotrebili u korisne svrhe", kaže ona.

"I nije im bilo teško da od oktobra svake nedelje dolaze jedanput, a od februara smo imali po tri puta probe nedeljno. I to je nešto što je sve nas skupa držalo, mislim da je njima bilo prijatno, a meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da radim sa njima”, kaže Tatjana Pajić.

Glumci amateri i njihova profesorka, akteri humanitarne priče u Čačku, nadaju se da će njihov primer slediti vršnjaci, kao i prosvetni radnici širom Srbije.

Na ovaj način mladi će slobodno vreme moći da iskoriste da priteknu u pomoć drugarima kojima je ona zaista potrebna. To je ujedno način i da se u školama promovišu prave vrednosti, iskrena solidarnost i težnja da se dobrim delom može izboriti za svaki cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: