Libija: Bengazi odbija predlog AU

Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abudul Džalil odbacio predlog Afričke unije za prekid vatre i naveo da Moamer el Gadafi mora da ode s vlasti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

19:08

Default images

"Inicijativa AU je prevaziđena. Mi od prvog dana zahtevamo odlazak Gadafija i njegovog režima", rekao je on.

"Gadafi i njegovi sinovi moraju odmah otići ako žele da budu bezbedni. Mi ne možemo prihvatiti nijednu inicijativu koja ne uključuje taj suštinski zahtev", kazao je Abdul Džalil na konferenciji za novinare u pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

On je odbacio bilo kakvu mogućnost posredovanja koja bi Gadafiju omogućila da ostane.

"Ne možemo pregovarati sa krvlju naših mučenika. Mi ćemo umreti sa njima ili ćemo pobediti, ali uz božju volju ćemo izaći kao pobednici", kazao je lider pobunjenika, naveo je AFP.

Gadafi je juče prihvatio plan AU o prekidu vatre, koji bi rezultirao zaustavljanjem vazdušne kampanje NATO.

U međuvremenu, snage lojalne Gadafiju intenzivirale su napade na Misratu i prvi put upotrebile ruske rakete "grad", tvrde pobunjenici, prenosi Rojters.

Misrata, koja se nalazi 200 kilometara istočno od libijske prestonice Tripolija, treći je po veličini grad u Libiji i poslednje veliko uporište pobunjenika u zapadnom delu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: