17 godina za zločine u Hercegovini

Sud BiH osudio Krstu Savića na 17 godina zatvora zbog progona Bošnjaka i Hrvata s područja Nevesinja, Bileće, Gacka i Kalinovika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

19:13

Default images

Drugostepena presuda je za tri godine zatvora manja od ranije izrečene kazne.

Savić, bivši načelnik Centra službi sigurnosti, proglašen je krivim za zločin protiv čovečnosti jer je planirao i naredio progon stanovništva zatvaranjem, deportovanjem, ubistvima i drugim nečovečnim delima.

Prema presudi, članovi udruženog zločinačkog poduhvata, osim Savića, bili su Mićo Stanišić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, kao i načelnici stanica javne bezbednosti u Bileći, Nevesinju, Gacku i Kalinoviku.

Stanišiću se sudi pred Haškim tribunalom zbog zločina počinjenih u BiH.

Veće je utvrdilo da je Savić bio "karika u lancu" i da je prosleđivao naredbe od Stanišića do načelnika Centra javne bezbednosti.

Kako se navodi u presudi, Savić je aktivnosti zajedničkog cilja u Gacku, Kalinoviku i Bileći sprovodio preko policijskih načelnika, dok je u Nevesinju lično rukovodio hapšenjem i nezakonitim zatvaranjem civila.

U Nevesinju je, kako je utvrđeno, lično ispalio hice u noge Redže Trebovića, a potom nije dopuštao da on bude odnet u bolnicu. Telo Redže Trebovića nikad nije nađeno.

Savić je obavljao i funkciju ministra unutrašnjih dela Srpske autonomne oblasti Hercegovine, člana Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH.

Drugostepenom presudom Savić je oslobođen odgovornosti za zarobljavanje 200 civila u selu Jeleč u opštini Foča maja 1992, za paljenje više sela na području Kalinovika u julu i avgustu 1992. i za formiranje zatvora u Osnovnoj školi "Miladin Radojević" u Kalinoviku, kao i za nezakonito zatvaranje dečaka i žena u Nevesinju, koji su predati nepoznatim pripadnicima paravojnih formacija.

Na presudu Apelacionog veća ne postoji mogućnost žalbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: