Insajder debata o fudbalskoj mafiji

"Insajder debata" na TV B92 od 21 do 23 sata - gosti: predsednik FSS Tomislav Karadžić i bivši fudbaleri Savo Milošević i Dragiša Binić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

10:12

Default images

Novinari "Insajdera" prethodnih godina su otkril brojne mehanizme pomoću kojih funkcioniše fudbalska mafija. Država i fudbalski funkcioneri nisu uradili ništa da se tome stane na put.

Zahvaljujući neraskidivoj sprezi između fudbala, kriminala i politike, sportska mafija do danas je ostala netaknuta. Tome je doprineo i zavet ćutanja koji postoji u fudbalskim krugovima.

U Insajderu su 2008. u serijalu Pravila igre otkriveni brojni mehanizmi funkcionisanja fudbalske mafije. Tada je otkriveno da su pojedini fudbaleri u vlasništvu menadžera koji rade bez licence i koji su pripadnici podzemlja, a koji u stvari kroz fudbal peru novac stečen kriminalom. Da bi njihove igrače ubacili u reprezentaciju, a time ostvarili bolju cenu prilikom prodaje, takvi menadžeri vrše pritiske na čelnike klubova i fudbalskog saveza.

Višemilionske transfere koji se obrću kroz fudbal niko ne kontroliše, čime je znatno oštećen budžet, dok se novac od prodaje igrača preliva u privatne džepove.

U Insajderu je otkriveno i da su od istraga i kontrola klubovi zaštićeni zbog toga što su u upravama klubova najmoćniji ljudi iz politike, ali i organa koji bi trebalo da ih kontrolišu.

Prema otkrićima Insajdera, kriminalci stoje i iza organizovanja i finansiranja huligana koji godinama unazad prete fudbalskim funkcionerima, ruše Beograd, pale stadione i ambasade.

Na sve to ćute i uprave klubova i FSS, i nadležni državni organi.

Kada je 2008. emitovan Insajder o fudbalskoj mafiji pod nazivom Pravila igre, bio je najgledaniji serijal, koji je tada izazvao brojne reakcije, a saznanja Insajdera prenosili su svi mediji.

U takvoj atmosferi policija je počela da hapsi fudbalske funkcionere na osnovu svojih istraga koje su do tada bile tajne.

Insajder debata na programu je večeras u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: