Pitić: Predizborna kampanja počela

Predizborna kampanja u Srbiji je već počela i vlada lako može upasti u zamku da udovoljava glasačima umesto da sprovodi neophodne reforme, rekao je Goran Pitić.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.04.2011.

13:03

Default images

Pitić, koji je predsednik IO Sosijete ženeral banke u Srbije je rekao da vlada treba da odluči "da li će se isključivo orjentisati na glasače".

Drugi izbor za vladu je, po Pitiću, da li će biti "dovoljno hrabra i organizovana da radi ono što je preko potrebno i time pokrene sve one koji podržavaju sadašnju garnituru na vlasti".

Pitić, koji je bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića, je rekao da bi Vladi, da je u poziciji da je savetuje, preporučio da "igra na drugu kartu", jer postoji mnogo onih koji su joj dali šansu i povućiće se ako budu iznevereni.

Pitić je u intervjuu Beti izrazio bojazan da se kapacitet vlade za reformske poteze nije bitno promenio posle rekonstrukcije.

"Premijer Srbije (Mirko Cvetković) je izašao sa predlozima šta će Vlada raditi u periodu do novih parlamentranih izbora, ali je pitanje šta će od toga moći da bude sprovedeno", istakao je Pitić.

Ne oseća se, kako je dodao, da je došlo do kohezije unutar vlade, koja je najpre trebalo da istakne prioritete i označi mehanizme kako će te prioritete ostvariti.

"Ukoliko se ne utvrde prioriteti i ne osvetle 'crne rupe', ne mogu se očekivati ni posebni rezultati aktuelne vlasti", rekao je Pitić.

On je kritikovao sadašnji način rada državnih institucija, jer kako je naveo, uvek kad se nešto od njih zahteva najpre stigne odgovor od one institucije koja tvrdi da nije nadležna za konkretan problem.

"Mora da se podigne nivo autoriteta Vlade i postave novi zahtevi prema ministarstvima. Ima toliko mogućnosti da se promeni duh upravljanja u vladi. Vlada treba da upravlja svojim resursima, kako se ne bi ponavljali slučajevi kao što je prodaja Telekoma, koja je od početka loše vođena", naglasio je Pitić.

Hitna mera koju bi vlada trebalo da sprovede, po njegovoj oceni je, isplata starih dugova države, čak i po cenu novog zaduživanja.

"Građani traže od Vlade da se odredi prema korupciji, ali ne na način da saopšti da je neko uhapšen, već kako će sistemski sprečavati korupciju, pomagati rad Agencije za borbu protiv korupcije, ispitati ono što tvrdi njen Savet za borbu protiv korupcije, bolje kontrolisati javne nabavke", istakao je Pitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: