Godišnjica pogibije Kačinjskog

U Poljskoj se danas obeležava prva godišnjica od smrti predsednika Leha Kačinjskog i svih putnika predsedničkog aviona u nesreći kod Smolenska.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

12:24

Default images

Najbliži članovi porodica žrtava okupili su se na parastosu na aerodromu u Varšavi, gde se prošle godine vratilo 96 kovčega sa telima žrtava nesreće.

Sinoć je na stotine Poljaka prošetalo pored predsednicke palate u centralnom delu Varšave noseći zastave i uzvikujući ime poginulog poljskog predsednika Kačinjskog.

Jučerašnji diplomatski skandal povodom godišnjice tragedije razotkrio je da su, "još žive emocije" Poljaka godinu dana od nesreće koja je potresla naciju i pogoršavala političke podele i oživila istorijske sumnje u Rusiju - velike sile iz perioda hladnog rata, navodi Rojters.

Zategnutost između Rusije i Poljske ponovo je izbila na površinu kada je poljska delegacija ustanovila da je dvojezična spomen-ploča kod ruskog grada Smolenska zamenjena drugom na kojoj nema bilo ni traga o masakru Poljaka u Katinskoj šumi.

Prva dama Poljske Ana Komorovska je sa porodicama žrtava položila vence i cveće u memorijalnom centru u Katinskoj šumi u kojoj je 1940. streljano 22.000 poljskih oficira i kada su prišli da odaju počast žrtvama avionske nesreće u Smolensku, otkrili su da je spomen-ploča zamenjena drugom sa koje su izbrisani podaci o masakru iz Drugog svetskog rata što je bio i povod dolaska poljske delegacije prošle godine u Rusiju.

"Ovo je mesto gde se tuguje za žrtvama avionske nesreće", rekao je guverner grada Smolenska Sergej Antufjev danas novinarima, obrazlažući načinjenu promenu i skidanje ranije dvojezične spomen-ploče dodajući da to nije mesto gde se tuguje za "poljskom tragedijom u Katinu", prenosi agencija AFP.

Kod grada Smolenska 10. aprila 2010. godine srušio se avion poljskog predsednika "tupoljev-154" kada je poginuo predsednik i svih 96 putnika i članova posade.

Poljska delegacija je tada krenula na komemoraciju hiljadama poljskih oficira, vojnih zarobljenika, koje je, pre 70 godina u Katinskoj šumi ubila sovjetska tajna policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: