Carinik tvrdi da je žrtva mobinga

Carinski službenik Zoran Stojanović tvrdi da je žrtva mobinga. U Upravi Carina, s druge strane, kažu da se protiv njega vodi opravdan disciplinski postupak.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

09:32

Default images

Zoran Stojanović nedavno je premešten iz Uprave carinarnice Dimitrovgrad u Niš.

On tvrdi da se već dve godine nad njim sprovodi mobing jer nije želeo da prihvati magacin sa manjkom od 150.000 evra. U međuvremenu, na osnovu anonimne prijave, protiv njega je pred Višim sudom u Pirotu pokrenut postupak za krivično delo širenje nacionalne, rasne i verske mržnje.

U Upravi Carine tvrde da to nije mobing i da je Stojanović zbog svog ponašanja zaradio i prijavu i premeštaj na drugo radno mesto.

Zoran Stojanović, carinski službenik iz Pirota, tvrdi da su njegovi problemi počeli krajem 2008. godine posle kolegijuma na kojem je raspravljano zašto je on posle radnog vremena, na dan carisnke slave sa kolegama bio u kafani i o tome nije obavestio upravnika, koji je to okarakterisao kao okupljanje na nacionalnoj osnovi.

Stojanović je posle mesec dana, sa mesta vođe smene raspoređen da vodi magacin koji, kako kaže, zbog manjka od 150.000 evra nije želeo da prihvati bez zvanične primopredaje.

"U početku kad sam došao, tu su odmah krenuli problemi zato što sam ja tražio primopredaju. Ta reč 'primopredaja' je bila strana u Carinarnici Dimitrovgrad, zato što su prethodni referenti menjani bez ikakve primopredaje. Tu se ulazilo, izlazilo. I tu je u jednom trenutku nastao haos", kaže on.

"Tu su se kasnije umešali istražni organi, krenula je priča i onda je strogo čuvana tajna o manjku robe u Carinarnici Dimitrovgrad izažla na videlo, tako da je sumnja pala na mene da sam ja taj koji mimo službe obaveštava nadležne organe", navodi Stojanović.

U Upravi Carina tvrde da je Stojanović premešten zbog toga što se protiv njega vodi disciplinski postupak, i da je manjak u magacinu nastao u periodu od 2000. do 2007. godine, a službenik koji je za to odgovoran suspendovan i da se protiv njega vodi krivični postupak pred Višim sudom u Pirotu.

Primopredaja nije obavljana iako je komisija 2008. utvrdila da, pored ostalog, u magacinu fali na desetine hiljada parfema, odevnih predmeta i čak sedam i po kilograma efedrin tableta. Načelnik Odeljenja za ljudske resurse u Upravi Carina, Nenad Manić, objašnjava zašto nije bilo primopredaje.

"Primopredaja nije rađena zbog toga što je službenik koji je bio raspoređen i protiv koga se vodi postupak od 2000. do 2007, preuzeo taj magacin bez primopredaje. 2007. mu je prestao radni odnos u Upravi Carina i nakon toga se nije razdužio. Samo iz tih razloga", kaže on.

"Sada je, posle ovog izveštaja koji je radila na jedan detaljan način komisija koja je formirana u Carinarnici Dimitrovgrad, utvrđeno tačno stanje sve robe koja se nalazi u magacinu", navodi Manić.

U međuvremenu je protiv Zorana Stojanovića pokrenut krivični postupak pred Višim sudom u Pirotu za krivićno delo za širenje nacionalne, rasne i verske mržnje, a prošlog meseca privremeno je premešten u Carinarnicu Niš.

"Imao sam pet ili šest razgovora sa pripadnicima unutrašnje kontrole, znači nikada nisu uspeli da mi nađu propuste u radu. Dva puta mi je rađen popis robe, sve je bilo idealno. Carinski dosije mi je čist kao suza i eto konačno, pokušali su da me eliminišu iz tog referata prodaje na način tako što će me optužiti za nacionalizam", kaže Stojanović.

Nenad Manić, s druge strane, kaže da je disciplinski potupak potpuno opravdan.

"Mislim da se ovde radi o klasičnoj zameni teza, znači da Stojanović protiv koga je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti, sada želi da prebaci na jedan drugi teren da je ustvari on mobingovan", ocenjuje on.

Stojanović kaže da iako već radi na novom radom mestu, niko od njega nije tražio da razduži robu iz magacina koji je vodio.

Stav upravnika Carinarnice Dimitrovgrad Ivana Stoimenova, nismo uspeli da dobijemo. On je najpre obećao da će nam dati izjavu, ali je kasnije odbio razgovor uz obrazloženje da ćemo sve informacije dobiti u PR službi Uprave Carina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: