Poslednja ponuda - izbori 18. 12.

Naprednjaci vlastima nude 18. decembar kao novi i poslednji termin za održavanje izbora. U suprotnom, najavljuju “drugačije mere”, ali ne i kakve će one biti.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

16:47

Default images

I dok iz Demokratske stranke poručuju da nije vreme za izbore, analitičari kažu da datumi nisu bitni, već da je Srbiji potrebna realnija politika.

Početkom oktobra EK bi trebalo da preporuči Srbiju za dobijanje statusa kandidata za EU. To je jedini razlog što naprednjci predlažu nov datum za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora – 18 decembar.

Tomislav Nikolić iz SNS kaže da do tada vlast može da završi sve poslove i raspiše izbore

"Hajde da kažemo da je taj 18. decembar 2011. poslednji ustupak SNS. Ukoliko nema pozitivnog odgovora, razumevanja šta je Srbiji potrebno, više nema razgovora, onda ćemo to morati da rešimo na drugi način“, kaže Nikolić.

Međutim iz DS-a i dalje poručuju da nije vreme za izbore.

"Ono što je sada važno je da se koncentrišemo na šansu koju Srbija ima da stekne status kandidata i nadamo se utvrđivanju datuma pregovora, dakle ogromnu šansu sada ne priokockamo jer se postavlja ozbiljno pitanje kada će se ponovo ukazati“, kaže Nada Kolundžija iz DS-a.

Nije bitan datum, nego politika

Ognjen Pribićević iz Insituta za društvene nauke veruje da komunikacija između demokrata i naprednajka o održavanju izbora postoji.

"Treba da sednu i razgovaraju iako smo ušli u poslednju godinu pred izbore“, kaže Pribićević.

Pribićević kaže da datumi nisu bitni i veruje da su toga svesne sve političke partije. On je siguran da je jedini cilj stranaka da se na kraju pohvale ko je izdejstvovao izbore - naprednajci vanredne ili demokrate redovne. Međutim on kaže da izbori neće doneti ništa novo

"Danas se Srbija suočava sa činejnicom da nema para, nema kadrova, nema projekata i to je ključno. Potrebna je nova politika koja bi više uvažavala ono što Srbija danas jeste i u regionu i u Evropi, da pođemo od našeg bdp-a koji je 7-8 puta manji od najvećih nemačkih firmi kao što su folksvagen ili mercedes i toje bitno i od toga treba poći iu skladu s tim primeriti naše mogućnosti ali i očekivanja ljudi“, kaže Pribićević.

Da se izbori približavaju svedoče i sve češće stranačke aktivnosti u prestonici. Srpska napredna stranka i srpska radikalna stranka postavile su štandove na trgu republike sa kojih naprednjaci traže izbore, a radikali povratak Šešelja. Istovremeno, SDP Rasima Ljajica organizovala je akciju pomoći deci Srbije kod sedista najbogatije beogradske opštine Novi Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: