Muzej slatkiša našeg detinjstva

U galeriji legata Čolaković možete posetiti jedinstven Muzej detinjstva, u kome su izoženi pakovanja slatkiša koja smo rado jeli kao deca, a kojih više nema.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2011.

23:29

Default images

Ako ste zaboravili kako su izgledali čokolade, bombone i sladoled koji ste jeli kada ste bili mali vreme je da ih se opet setite.

Umetnik Vladimir Perić prikupio ih je u galeriji legata Čolaković, a u subotu od 13 h će posetioci voditi kroz postavku.

Ukoliko ste odrastali u drugoj polovini dvadestog veka eksponati izloženi u okviru Muzeja detinjstva podsetiće vas na omiljene slatkiše iz tog perioda.

Leni, Kisko, Kandit, Bata i Seka, Galeb imena su koja nas vraćaju u detinjstvo, a kada ponovo vidite njihovo pakovanje, prisetite se i ukusa pa čak i trenutaka kada ste ih, kao nagradu posle, ručka sa slašću jeli.

“Većina eksponata pripada proizvodnji sa teritorije cele Jugoslavije. U njvećoj meri to jeste SFRJ međutim ova postavka i ova kolekcija beleži celokupno detinjstvo. Ona nije fousirana na ono što je vezana za Jug. koji su nekako bili prisutni”, kaže Isidora Nikolić, kustoskinja izložbe .

Omoti, limene i kartonske kutije ne samo da nas podsećaju na to šta smo nekada jeli, već se kroz njih prati i evolucija dizajna.

“Ono što postavka pokazuje i što jeste negde paradoksalno sa te tačke proizvodnje je taj konstantan pad u kvalitetu uopšte atmosferi tih štampanih komada”, kaže Nikolićeva.

Iako uglavnom od papira ili kartona predmeti su odoleli vremenu. Neki su opstali kao oboleživači za knjige, na pojedinim je zabeleženi i broj telefona, nađeni su uglavnom na buvljacima, a za neke je umetnik izdvojio i pozamašnu sumu novca. Projekat Muzej detinjstva se ne zasniva samo ambalaži konditorskih proizvoda, već umetnik od 2006. godine radi na mnogo širem projektu.

Želja umetnika je da predmetima kao što su igračke, garderoba, društvene igre, fotrografije podseti na period našeg odrstanja. To će biti obijedinjeo u jednoj postavci Muzeju detinjstva koji bi treblo da bude gotov za pet godina. Do tada možemo da uživamo u ovakvim izložbama kao što je ova u legatu Čolaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: