NS: Rešen problem anestetika u KCV

Problem nestašice lokalnih anestetika u Kliničkom centru Vojvodine je rešen i od sutra će biti nastavljene sve male hirurške intervencije koje su bile odložene.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

14:26

Default images

Portparolka tog centra Jelena Jurišin je kazala da je obustava manjih hirurških intervencija u hirurškim salama Poliklinike KC Vojvodine bila privremena.

Ona je rekla da su sada obezbeđene neophodne količine anestetika.

Ona je kazala da će svi pacijenti koji su vraćeni iz tog centra zbog odlaganja operacija biti obavešteni o novom terminu kada će biti obavljena intervencija.

Ranije danas iz Kliničkog centra Vojvodine je saopšteno da ta zdravstvena ustanova ima deficit lokalnih anestetika i da su do daljeg odložene manje hirurške intervencije.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je za nestašicu lokalnih anestetika saznao od novinara, a da je nabavka lekova i ostalog sanitetskog materijala u nadležnosti Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije.

Stanković je tokom posete Zdravstvenom centru Valjevo kazao da je pre nekoliko dana bio u Novom Sadu, gde je obišao Klinički centar i da ga o tom problemu nije niko obavestio.

"Moguće da nije blagovremeno raspisan tender za nabavku"

Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović je izjavio za B92 da nije poznato šta je uzrok nestašice lokalnih anestetika u Kliničkom centru Vojvodine, ali da za sada nema nestašica u drugim ustavovama u Srbiji.

Vuksanović je, gostujući u Vestima naše televizije, rekao da lokalni anestetici spadaju u grupu lekova sa takozvane "B" liste, odnosno onih koji se nabavljaju tenderskim procedurama koje sprovodi sama zdravstvena ustanova.

"To znači da je zdravstvena ustanova bila u obavezi da tenderskom procedurom nabavi anestetike u neophodnim količinama", kazao je Vuksanović.

On je dodao da postoji mogućnost da zdravstvena ustanova nije blagovremeno sprovela tendersku proceduru ili da dobavljač nije bio u mogućnosti da ispoštuje ugovor i snabde ustanovu.

Vuksanović je podsetio da RZZO redovno isplaćuje novac za snabdevanje takvih medikamenata.

On je rekao da KCS ima sve anestetike i da nema saznanja o tome da postoje nestašice anestetika u nekim drugim ustanovama.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da zdravstvene ustanove jedna drugoj daju određene kolicicne anestetika dok se postupak nabavke sprovede do kraja.

"Postoji uvek mogućnost da se zdravstvene ustanove pomognu, da jedna drugoj da određene količine u ovom slučaju lokalnog anestetika dok se postupak nabavke ne sprovede do kraja i onda da se ta količina vrati", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: