Nastava na BHS jeziku u Austriji

U dvema bečkim školama jedan od redovnih predmeta u novoj školskoj godini biće i bosansko-hrvatsko-srpski kao drugi stranih jezik, izveštava Dojče vele.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

09:47

Default images

Kako objašnjava Simone Kercendorfer, profesorka zadužena za BHS nastavu u gimnaziji u petnaestom bečkom okrugu, nastavu će po mogućnosti držati izvorni govonici.

Na nastavi će se voditi računa o tri varijante jezika - bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj - pri čemu će se u okviru srpske varijante podučavati i ćirilično pismo.

Generalno, fokus projekta je, kako se navodi, dočaravanje jezičke raznovrsnosti Evrope.

"Za đake poreklom iz bivše Jugoslavije učenje maternjeg jezika odigraće i važnu ulogu pri njihovoj integraciji u austrijsko društvo", objašnjava Simone Kercendorfer.

"Primećujemo da su deca iz bivše Jugoslavije nesigurna kada se koriste maternjim jezikom, iz jednostavnog razloga, jer ga dovoljno ne poznaju. Kada nauče gramatiku, sintaksu i stilska pravila, postaće sigurniji, a ta sigurnost će učvrstiti i njihov identitet", kaže ona. "To će im ojačati samopouzdanje, a iz tog samopouzdanja, znajući dakle ko su i odakle potiču, oni će lakše i bolje učiti i nemački jezik. Jednostavno, biće svesniji bogatstva koje poseduju odrastajući višejezično“, tvrdi Kercendorferova.

Ovo "podsticanje multikulturalnih sposobnosti" te "jačanje svesti o pozitivnim potencijalima višejezičnosti", međutim, ima i ekonomsku dimenziju i nije slučajno da je jedna od škola koje su nosioci probnog projekta - gimnazija sa ekonomskim usmerenjem.

Nedavno je upravo tamo održana i manifestacija pod nazivom "Sag`s multi" u slobodnom prevodu "Reci to višejezično".

Radi se o takmičenju u kojem su đaci vežbajući javni nastup odmeravali sposobnosti u držanju govora na dva jezika - na nemačkom i na maternjem. Ta manifestacija može se doista opisati i kao marketinški potez kojim se želi ukazati na potencijale multikulturalnog društva.

"Danas imamo decu koja govore tri do četiri jezika i to su jezici koji su nam potrebni, jer se svet jedostavno mijenja. To su jezici zemalja sa kojima Austrija posluje i sarađuje. Potpuno sam siguran da će projekti poput ovog i integracija tih jezika u austrijsko školstvo ojačati Austriju na privrednom polju“, kaže Georg Kraft Kinz iz udruženja Privreda za integraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: