Agencija za izvoz izmeštena u Užice

Sedište Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) preseljeno je iz Beograda u Užice.

Izvor: Beta

Utorak, 05.04.2011.

18:13

Default images

Početku rada sedišta AOFI u Užicu prisustvovala je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Ona je ocenila da izmeštanje vitalnih institucija za podršku privredi iz centra u druge delove Srbije nije politički dekret već realnost i potreba. Kalanovićeva je dodala da trend preseljenja institucija treba nastaviti.

Potpredsednica Vlade navela je da je Zlatiborski okrug, pored Beograda i Vojvodine, jedan od najvećih izvoznika u Srbiji sa preduzećima koja su konkurentna na evropskom tržištu i da država treba da im pomaže da budu još bolja.

Na Zlatiborski i Moravički okrug odnosi se 27 odsto plasmana kredita preko ove agencije, 26 odsto plasmana na Beogradski region, a 26 odsto plasmana ima Vojvodina, predočeno je danas novinarima.

Generalni direktor agencije Milanko Bogosavljević rekao je da je institucionalna podrška izvozu od velikog značaja, jer jača domaću konkurentnost na stranom tržištu.

AOFI je dobar servis izvozne privrede, kazao je Bogosavljević i dodao da su 48 odsto malih i srednjih preduzeća klijenti Agencije. U kreditnom portfoliju najzastupljenije su prehrambena i prerađivačka, a u sektoru osiguranja metalska industrija.

U proteklih pet godina AOFI je plasirao 460 miliona evra kratkoročnih sredstava izvoznicima u Srbiji i osigurao izvoz od milijardu i 460 miliona evra i isplatio 4 miliona evra šteta domaćim fabrikama-izvoznicima.

Kalanovićeva posetila preduzeća u Sevojnu

Kalanovićeva je ranije danas posetila preduzeća za otkup i reciklažu sekundarnih sirovina "Inos Sinma" Sevojno i Valjaonice aluminijuma "Impol Seval".

"Inos Sinma" 75 odsto sekundarnih sirovina plasira u zemlje EU, a 25 odsto sirovina prodaje domaćim izvoznicima. Preuzimanjem preduzeća FASAU posle stečaja "Inos Sinma" izvozi i sanitarne armature u Saudijsku Arabiju i Siriju. U proteklom periodu ova firma u Sevojnu reciklirala je 3.500-4000 automobilskih školjki, rekao je direktor Rajko Vidić, koji je pozdravio dolazak AOFI u Užice kao podrške izvozu.

"Impol Seval" je 96 odsto izvoznik i to najviše na tržište EU i Rusije i u proteklom periodu u valjaonicu aluminijuma investirano je preko 50 miliona evra.

U Užicu je za danas najavljen i početak radova na gradskom bazenu zatvorenog tipa kod Medicinske škole na Carini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: