Nađite posao na Danima karijere

Mladi i dalje odlaze iz zemlje, a oni koji žele da ostanu posao traže mesecima. Ipak, svi koji su u potrazi, u narednim danima imaju priliku na "Career days".

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

17:01

Default images

Srbija ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u Evropi.

Već tri godine dvadesetšetogodišnja Bojana Popadić uživa u svom prvom poslu, na mestu koordinatora za projekte. Ovaj posao dobila je tako što je kao apsolvent Fakulteta organizacionih nauka posetila Dane karijere i na štandu banke Sosijete ženeral predala svoj CV.

"Otišla sam u nameri da vidim kako to izgleda, da ostavim CV na par mesta, mada kao i svi, imala sam predrasude da je nemoguće bez nekih poznanstava naći posao. Ali sada verujem i iz iskustva tvrdim da je moguće i naći posao i napredovati, samo je potrebno truditi se i biti strpljiv", kaže Bojana.

Mnogi u Srbiji, nažalost, ne dele Bojaninu sudbinu. Hiljade mladih i obrazovanih svakodnevno pokušavaju da nađu posao.

Zato su Dani karijere ali i ostali sajmovi zapošljavanja uvek izuzetno posećeni. Iako statistike pokazuju da poslednjih godina zemlju napušta veliki broj mladih, posetioci koje smo srelina dan otvaranja manifestacije "Career days" su vrlo optimistični:

Za sada ne bih otišla, da steknem neko iskustvo prvo ovde, pa posle zašto ne internacionalno.

Ovo je moja zemlja, ovde živim, nisam ni razmišljala o nekom odlasku sa strane.

Samo se borite do kraja i iskreno verujem da ćemo mi imati priliku ovde da se ostvarimo.

"Ne treba vam partijska knjižica"

Manifestaciju je otvorio ministar životne sredine Oliver Dulić,koji kaže da se nada da će do kraja godine 10 000 ljudi biti zaposleno u zelenoj ekologiji, u koju spadaju reciklaža, obnovljivi izvori energije i upravljanje otpadom.

On je poručio mladima da imaju veru i optimizam da će naći posao, a iako je dugo u politici, ministar Dulić smatra da partijska knjižica nije jedini put do uspeha. "Mislim da je potpuna besmislica da je jedini posao koji se isplati u Srbiji politika, mislim da je mnogo bolje da se usmeravaju mladi da završavaju škole,jer na ovakvim sajmovima upravo će moći da pronađu svoja radna mesta", tvrdi ministar Dulić.

Govoreći o svojim poslovnim iskustvima, Dulić kaže da je u politici privremeno i da će se, kako kaže, kada to bude neophodno,vratiti svojoj primarnoj profesiji. Ministar nam je objasnio i kako je on došao do ministarske fotelje.

B92: A kako se u Srbiji postaje ministar, možda imate neki savet za mlade?

"Ja sam imao sreću ili nesreću da budem na mestu gde su se donosile određene odluke, ja sam relativno rano ušao u politiku, još kao organizator protesta, pa sam upoznao organizatore protesta, kasnije sam imao priliku da sa njima sarađujem, pa su se tu pokazale moje organizacione sposobnosti", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: