Oligopoli na tržištu pšenice

Kilogram pšenice u Srbiji sada vredi 29 dinara dok je van granica zemlje cena već počela da pada.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

14:47

Default images

Mogućnost uvoza sto hiljada tona bez carine trebalo bi da natera one koji u Srbiji danas drže preostalu pšenicu da snize njenu cenu.

Pre manje od mesec dana, Vlada je zabranila izvoz pšenice i brašna kako bi sprečila da Srbija ostane bez zaliha, ali i kako cene ne bi skočile.

Nedugo posle toga, Ministarstvo poljoprivrede obilazi silose širom Srbije i utvrđuje da pretnja nestašicom i nije toliko alarmantna, pa donosi novu uredbu kojom dozvoljava bescarinski uvoz sto hiljada tona pšenice.

Slobodan uvoz trebalo bi da koriguje visoke cene pšenice koju u ovom trenutku pre svega poseduju kompanije koje su tokom godine najviše zaradile na izvozu te kulture, a koje, zahvaljujući uredbi Vlade, sada imaju mogućnost da ostvare dodatnu zaradu na uvozu pšenice.

Najveće zalihe pšenice, međutim, nisu u silosima mlinova, već u skladištima kompanija koje se bave preprodajom poljoprivrednih proizvoda, kaže komercijalni direktor kompanije "Žitko" Dejan Pilja.
Dobra cena za potrošeèe? (arhiva)
Nije tajna da je tržište pšenice u Srbiji u velikoj meri izmonopolisano, tvrdi direktor produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

"Vi imate jednu situaciju da 80 odsto proizvođača pšenice potiče iz individualnog sektora. Međutim, kada se ta pšenice jednom lageruje posle žetve, ona postaje vlasništvo tih velikih igrača na tržištu pšenice. Možda to nisu pravi monopoli, ali svakako imamo jedno oligopolno tržište", smatra Galetin.

Galetin isitiče da je moguće da srpske kompanije sada uvezu pšenicu koju su ranije na papiru izvezle, ali koja je praktično još u domaćim silosima.

Vukosav Saković iz udruženja "Žita Srbije", međutim, ne veruje da će uvoz biti isplativ.

"Tačno je da oni koji su izvezli pšenicu, kad bi je sad uvozili, bi imali određenu razliku u ceni. Ali je oni neće uvoziti, jer tu pšenicu na domaćem tržištu nemaju kome da prodaju", objašnjava Saković.

"Normalno, vlasnici pšenice na domaćem tržištu uvek cenu mogu spustiti ispod uvozne cene i tako biti konkurentni, a sa druge strane, to je dobro za sve, jer se za potrošače izvlači povoljna cena", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: