Protest putara

Putari iz više gradova u Srbiji koji su u štrajku okupili su se ispred centrale građevinskog preduzeća Nibens i počeli protestnu šetnju beogradskim ulicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2011.

22:57

Default images

Oko 700 radnika se okupilo oko devet časova u Viskoj ulici ispred zgarede "Nibens grupe", kojoj preduzeća pripadaju i odatle krenuli ka zgradi Vlade Srbije.

"Očekujemo da nam se pridruži još 400 kolega iz unutrašnjosti, kako bismo zajedno protestovali zbog neisplaćenih zarada i regresa iz prethodnih godina", rekao je predsednik štrajkačkog odbora PZP "Beograd" Bojan Jeftović.

Prema njegovim rečima, radnici će predati Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku, kao i Ministarstvu rada i socijalne politike zahteve za preispitivanje privatizacije tog preduzeća.

Zaposleni su razočarani, kako kažu, neodgovornim ponašanjem i lošom politikom odgovornih lica, koji su doveli preduzeće u totalnu blokadu. Policija obezbeđuje protestni skup, zasad nema incidenata, a saobraćaj je potpuno obustavljen u ulicama kojima se kreću šetači.

Zaposleni u PZP "Beograd" počeli su štrajk poslednjeg dana marta, kada se na Voždovcu okupilo oko 800 radnika i tada su ukazali da su sa problemima oko neisplaćenih zarada i lošim uslovima rada suočeni putari "Nibens grupe" u celoj Srbiji.

Prema rečima predsednice sindikata Sonje Vukanovi,ć u tim preduzećima su zarade neredovne i veliki je dug prema radnicima, ali "najgore je što se preduzeće nalazi u teškoj situaciji".

"Zbog prezaduženosti firme čiji je većinski vlasnik Đurašković, radi se o preduzeću za puteve Vranje, Niš, Kragujevac, Beograd, Bačka put Novi Sad, preduzeća su blokirana i ne mogu da nabave osnovne materijale za rad, da registruju kamione, da nabave gorivo, itd. Mi smo upozoravali vlasnika na probleme koje imamo, nažalost problem nije rešen", kaže ona.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković kaže da je finansijski problem u njegovim građevinskim preduzećima rezultat smanjenog obima posla od početka krize. Kaže da je svestan problema i da je radnicima predočio plan oporavka firme.

"Nisu finansijski problemi od juče. Sa krizom smo se borili i 2009, i 2010. U te dve godine smo doživeli pad od po 30 odsto manje realizacije, i to prosto ne može da se ne oseti. Socijalni dijalog ne nedostaje, ja sam s njima stalno u kontaktu, obrazložio sam im plan i projekciju izlaska iz krize tako što će Bankor biznis biti prodat, čak i jedan deo Kor biznisa, da bi se grupa stabilizovala", kaže Đurašković.

Putari u protestu već su okupljeni ispred sedišta Nibens grupe u Vidskoj ulici u Beogradu, odakle će krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: