SAD već mesecima bez budžeta

Sjedinjene Države još nisu usvojile budžet za 2011. zbog čega vladi u Vašingtonu preti blokada računa.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

19:01

Default images

Ideološka rasprava koja se u Vašingtonu vodi između vladajućih demokrata i republikanske opozicije oko toga kako i koliko bi trebalo da troši savezna država, preti da sledeće nedelje blokira račun američke vlade.

Iako u Vašingtonu ne očekuju dramatične posledice zbog blokade računa, činjenica je da će neke budžetske stavke morati da budu redukovane.

Ukoliko ova rasprava o smanjenju budžeta zvuči poznato, kada se pretvori u brojeve, ipak nije, jer se radi o desetinama milijardi dolara, što su ogromne sume za većinu zemalja u svetu.

Republikanci traže smanjenje za 60 miliijardi dolara, dok je prihvatiljivo rešenje za Obamine demokrate 30.

U ovoj budžetskoj bici prednjači radikalna republikanska struja, okupljena oko pokreta "čajanka".

Sledećeg utorka bi ova budžetska bitka mogla da se završi blokadom računa vlade što, prema oceni analitičara, ne bi proizvelo dramatične posledice, jer bi se neke uplate radile automatski.

Ovo je velika budžetska kriza u SAD i zbog neusvajanja budžeta može doći do delimičnog smanjenja državnih službi.

O tome da li bi to moglo da se odrazi i na rad ambasada, posebno u manjim zemljama, u američkoj ambasadi u Beogradu nisu mogli da nam daju bilo kakvu informaciju. Kratko su rekli da o budžetu još nije doneta odluka u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: