Uhapšen bivši policajac SAO Krajine

U Diseldorfu uhapšen bivši pripadnik milicije SAO Krajine Renato Petrov, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Škabrnji kod Zadra 1991.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

21:37

Default images

On je uhapšen na osnovu Interpolove poternice, potvrđeno je iz direkcije hrvatske policije.

Petrova je na 20 godina zatvora 1995. godine osudio Županijski sud u Zadru, a tu je presudu tri godine kasnije potvrdio i vrhovni sud.

Ako bude izručen Hrvatskoj, moći će po zakonu tražiti obnovu postupka.

Uz njega, maksimalne kazne od 20 godina zatvora dobilo je još 15 optuženih, koji nisu bili prisutni. Na suđenju je jedino bio Jovan Badžoka, koji je, iako je u vreme događaja bio u susednom selu, osuđen na deset godina zatvora.

Hrvatska strana tvrdi da su u Škabrnji, nakon zauzeća sela 18. novembra 1991. godine, pripadnici srpskih dobrovoljačkih jedinica i JNA pobili 43 vojnika i civila.

Osim Badžoke, za događaj u Škabrnji osuđena je Zorana Banić, koja je izručena Hrvatskoj 2001. godine iz Švajcarske i zatražila obnovu postupka, pa je 2004. osuđena na šest godina zatvora u trećem suđenju.

Zbog sumnje u umešanost u masakr u Škabrnji, košarkaški trener Ernest Rađen proveo je u zatvoru skoro dve godine pre nego što je oslobođen. Takođe, više od godinu dana u zatvoru je proveo bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Milenko Radak, zbog iste sumnje, ali je kasnije pušten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: