Sud čeka zahtev za izručenje

Ratni komandant Trebinja Božidar Vučurović nema državljanstvo Srbije. Hrvatska obaveštena o hapšenju i očekuje se zahtev za izručenje.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 05.04.2011.

10:21

Default images

Ministarstvo pravde Srbije obavestilo je hrvatsko ministartsvo pravosuđa da je po njihovoj poternici uhapšen ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević.

Ministarka Snežana Malović kaže da očekuje da će Hrvatska, koja Vučurevića traži zbog granatiranja Dubrovnika početkom devedesetih, dostaviti zahtev za njegovu ekstradiciju.

Hrvatski zvaničnici vest o Vučureviću ocenjuju kao dobru. A zbog ovog hapšenja u Trebinju su održani protesti.

Dan nakon hapšenja, Božidar Vučurević vreme provodi u Šapcu, u pritvorskoj jedinici i čeka odluku o tome da li će i kada biti izručen Hrvatskoj.

Hrvatske vlasti za 18 ili, ako traže duži rok, 40 dana moraju da pošalju molbu za ekstradiciju. Posle toga, postupak nalaže da se predmet dostavi sudu na izjašnjavanje da li postoje zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju.

Ukoliko se to dozvoli, na to postoji pravo žalbe, potom se taj predmet upućuje Apelacionom sudu, a konačnu odluku donosi ministarka pravde Snežana Malović.

"Ono što smo utvrdili je da ne poseduje srpsko državljanstvo, već bosansko a da je 2008 podneo konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtev za dobijanje državljanstva", rekla je Malovićeva.

Svakako je činjenica, rekla je ministarka, da on u ovom momentu ne poseduje srpsko državljanstvo.

Malovićeva je rekla da je Hrvatska jutros obaveštena o hapšenju Vučurovića i da očekuje da će dostaviti zahtev za ekstradiciju.

U Hrvatskoj su svi zadovoljni. Najavljuju da pripremaju potrebnu dokumentaciju za podnošenje zahteva za izručenje Božidara Vučurevića.

Njegov sin, Zoran Vučurević, u kratkoj telefonskoj izjavi za B92 potvrdio je da je ratni gradonačelnik Trebinja na graničnom prelazu na kojem je uhapšen i ranije izlazio iz zemlje.

Dok se u Hrvatskoj pozdravlja hapšenje nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja u Republici Srpskoj ovaj potez izazvao je ogorčenje.

Organizovani su protesti, a njegova stranka SDS traži hitnu akciju entitetskih institucija kako bi on odmah bio oslobođen.

Već je potrvrđeno da bivši ratni gradonačelnik Trebinja ima samo bosanski, a ne i srpski pasoš tako da on zakonski može da bude izručen Hrvatskoj.

Međutim, njegov advokat Svetozar Vujačić smatra da srpsko pravosuđe krši zakon ukoliko se odluči da ga izruči.

Vučurović je juče uhapšen po poternici Hrvatske, a viši sud u Šapcu mu je odredio ekstradicioni pritvor do 18 dana.

Vučurević: Drago mi je da se i to desilo

Ratni gradonačelnika Trebinja Božidar Vučurević izjavio je za zagrebački "Jutarnji list" da je uhapšen na osnovu lažnih optužbi iz Dubrovnika i da je sada prilika da te laži skine sa svog imena.

"Uhapšen sam na osnovu lažnih optužbi iz Dubrovnika i tvrdnji da sam kriv za granatiranje tog grada. Meni je drago da se to napokon desilo, kako bi sve te laži jednom zauvek bile skinute s mojeg imena", rekao je Vučurević u kratkoj telefonskoj izjavi za "Jutarnji list".

On je dodao da ne može duže da razgovara, jer je u prostorijama Istražnog centra i čeka sudiju.
Vučurević je uhapšen na graničnom prelazu Zvornik - Mali Zvornik, između Bosne i Hercegovine i Srbije, na osnovu hrvatske poternice zbog gađanja Dubrovnika od 1991. do 1995. godine, o čemu su, kao i o njegovom saslušanju u Šapcu, opširno izvestili hrvatski mediji.

Vučurević je uhapšen na osnovu tzv. crvene Interpolove poternice, piše "Jutarnji list", koji se poziva na izvore bliske tužilaštvu za ratne zločine Srbije, koji su naveli da Vučurevića, ako uz državljanstvo BiH ima i državljanstvo Srbije, neće biti moguće izručiti Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: