Balkan u EU kao prioritet Mađarske

Predsednik Mađarske Pal Šmit izjavio da je evropska integracija zapadnog Balkana jedan od prioriteta mađarskog predsedavanja EU.

Izvor: Beta

Utorak, 05.04.2011.

18:52

Default images

On je rekao da se nada da u Uniji neće doći do "gubljenja volje" za proširenje.

Šmit je nakon razgovora s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem u Budimpešti naveo da je "važno da se svim zemljama regiona odredi jasna perspektiva ulaska u EU", preneo je kabinet crnogorskog predsednika.

Mađarski predsednik je najavio skori sastanak s predsednicima svih država Balkana kako bi njegova zemlja potvrdila privrženost integraciji regiona u EU.

"Ulazak Crne Gore u NATO i EU bio bi veoma značajan i sa aspekta njene stabilnosti i ekonomske saradnje. Zalažemo se za ulazak Hrvatske u EU i na isti način smo spremni maksimalno da podržimo i prijem Crne Gore", kazao je Šmit.

Šmit smatra da će se ubrzati integracija Crne Gore u EU čim zemlja ispuni uslove neophodne za početak pregovora o članstvu.

On se složio sa crnogorskim predsednikom Vujanovićem da dosadašnju dobru saradnju dve države mogu produbiti u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, kulture i nauke.

Crnogorski predsednik je naveo da je Mađarska "najsnažniji" partner Crne Gore u centralnoj Evropi, ukazao na značajno prisustvo njenih investitora i zamolio Šmita da ohrabri saradnju između dve države u oblasti poljoprivrede.

Vujanović je kazao da je Crne Gora "prevashodno posvećena unapređenju poljoprivrede i afirmaciji malog i srednjeg biznisa u toj oblasti", saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: