Putin nije stigao na dodelu diplome

Pošto je premijer Rusije Vladimir Putin kasnio s povratkom u Rusiju, nije stigao da primi odlikovanje Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Politika

Sreda, 30.03.2011.

10:27

Default images

Rektor BU Branko Kovačević kaže da je spreman da mu uruči diplomu u Moskvi.

Rektor BU kaže za "Politiku" da je tog dana, 23. marta, saznao da premijer Putin neće doći da primi diplomu Beogradskog univerziteta, o čemu se prethodno intenzivno razgovaralo nedelju dana.

"Očekivali smo da dođu ljudi iz bezbednosti, da pregledaju zgradu i organizuju posetu, ali nam je tog jutra rečeno da neće doći", kaže Kovačević.

"Ako je po Statutu moguće doktorat dodeliti i van prostorija Univerziteta, spreman sam u junu da odem u Moskvu, kada predsednik Tadić bude išao, i da tamo uručim doktorat gospodinu Putinu. Mi odlično sarađujemo sa Univerzitetom Lomonosov i biće dobra prilika da obiđemo naše kolege", dodaje on.

Kako je "Politici" potvrđeno iz ruskih diplomatskih krugova, Vladimir Putin nije imao vremena za posetu Univerzitetu, jer je trebalo mnogo ranije da poleti iz Beograda.

Rektor Kovačević dodaje da je problem bio tehničke prirode, jer je poseta bila kratka. Ona je trebalo duže da traje i premijer je trebalo da spava u Beogradu, ali je na kraju sve svedeno na nekoliko sati. Zato protokol nije mogao da napravi satnicu dešavanja.

"Videli ste da je ceo program klizio i odvijao se spontano. Za dodelu jednog tako visokog odlikovanja mora da postoji fiksna satnica, jer je u pitanju svečana sednica i sve mora biti unapred organizovano. Protokol premijera Putina nije mogao da prihvati takve uslove, a mi nismo mogli drugačije da organizujemo. Zato će sve sačekati do neke druge prilike. On je bio voljan da dođe, ali se na kraju iskomplikovalo", napominje rektor.

Počasni doktorat, dodaje Kovačević, Putinu je zvanično dodeljen mesec dana uoči posete, onog trenutka kada su saznali da dolazi u srpsku prestonicu. Inicijativa je, međutim, postojala od ranije, jer je Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije pre više od dve godine jednoglasno usvojio taj predlog.

Rektor Kovačević kaže da počasni doktorat može više godina da stoji, pre nego što bude uručen. Podseća na razne slučajeve od 1926, od kada se na Univerzitetu uručuju počasni doktorati. Od političara, dobili su ga i Kenet Kaunda, Mugabe, Sukarno, Tito. Pre Putina, dodeljen je i italijanskom šefu diplomatije Franku Fratiniju, za doprinos našem „belom šengenu”. Ni on ga nije primio, iako je prošlo godinu dana, kao ni književnik Umberto Eko, koga već tri godine čekaju da mu dodele visoko priznanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: