Devenport: Pred Srbijom mnogo posla

Moguće da Srbija ove godine dobije status kandidata za EU; očekujemo progres u pravosuđu, izbornom sistemu, ekonomiji, kaže britanski ambasador Majkl Devenport.

Izvor: Blic

Sreda, 30.03.2011.

23:11

Default images

Prvi cilj koji Srbija mora sebi da postavi je pozitivno mišljenje EK u oktobru, a da biste ga dobili, pred vama je još mnogo posla, kaže Devenport za "Blic".

On je poručio da EU sada očekuje da vidi progres na svim poljima, uključujući pravosuđe, izborni sistem, ekonomske reforme... od čega će najveće direktne koristi imati građani Srbije.

Na pitanje da li je preambiciozno očekivati i datum za početak pregovora, budući da se već kasni u reformama i ispunjena je tek četvrtina posla planiranog za mart, Devenport je rekao da je Vlada Srbije radila veoma naporno i da ne bi želeo da sudi o napretku samo na osnovu statistike.

"Međutim, činjenica je da još mnogo toga valja uraditi. Ponavljam, sve će zavisiti od mišljenja EK, a ono će se bazirati na onome što ostvarite od danas do oktobra. Rekonstrukcija Vlade Srbije otvara šansu da se procesu reformi pristupi sa jednom novom energijom", smatra ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o situaciji u Sandžaku i vidi li je kao tačku potencijalne krize u budućnosti, Devenport je odgovorio da poslednje poteze Vlade Srbije vidi kao pozitivan iskorak ka stabilnosti u tom regionu.

"Posetio sam prošle nedelje Sandžak i imao sam prilike da bolje upoznam situaciju. To je sigurno jedan od mojih prioriteta u Srbiji, da radim i sa Vladom i ljudima na terenu da se omogući poštovanje manjinskih prava i izbegne da Sandžak postane područje tenzija. Smatram da su poslednji potezi Vlade Srbije pozitivan iskorak i da će sve zainteresovane strane nastaviti da se ponašaju odgovorno i u tom duhu. Stabilnost je Sandžaku preko potrebna, prvenstveno zbog investicija", naveo je ambasador Majkl Devenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: