Uvod u "vruće sindikalno proleće"?

Preko 10.000 građana prisustvovalo sindikalnom protestu u Beogradu, zahtevi uručeni Vladi. Vlast poručuje da ne shvata razlog štrajka u javnom sektoru.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2011.

06:33

Default images

Sindikati prosvetara, uz podršku pojedinih sindikata zaposlenih u pravosuđu, zdravstvu i policiji su na skupu "Ustaje Srbija" zahtevali bolji materijalni položaj.

Tokom protesta predato je pismo za predsednika Srbije Borisa Tadića, u kome prosvetni sindikati upozoravaju da je školska godina dovedena u pitanje.

Predstavnici devet sindikata radnika u javnom sektoru predali Vladi protokol u kojem od premijera Mirka Cvetkovića traže nastavak pregovora kako bi se unapredio materijalni položaj i uslovi rada u tom sektoru.

Nakon toga su predstavnici tri sindikata prosvete koji su u štrajku odneli u Ministarstvo prosvete predlog sporazuma, čijim bi se potpisivanjem, kako navode, stekli uslovi za prekid štrajka, s tim da ne bi bilo posledica za njegove učesnike.

Oni su taj predlog u Ministarstvo prosvete odneli u okviru protesta zaposlenih, saopštili da je to poslednje mesto njihovog zaustavljanja pred okončanje današnjeg protesta, tokom koga su bili i pred zgradom Predsedništva Srbije i pred Vladom.

Sindikati u predlogu traže da svim radnicima kojima nije isplaćena ili je umanjena februarska zarada, ona bude isplaćena do 28. marta i da tokom godine budu izvršene dve korekcije koeficijenata, u aprilu i oktobru u ukupnom iznosu od 10 odsto. Nešto ranije, sindikalni predstavnici poručili su da su ispred zgrade Vlade hiljade onih na koje se ne obraća pažnja, a od kojih zavisi budućnost i bezbednost Srbije.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je narod, za policiju, i parlament i vlada.

Policija je spremna da se angažuje da bi bili uhapšeni svi koji rade protiv države i da se sredstva koja su na taj način stekli ulože u bolji položaj zaposlenih, rekao je Mijailović.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić poručio je Vladi da ne ponavlja mantru kako nema para. "Novca ima. Samo ga treba uzeti od tajkuna i lopova".
Ðaci se solidarisali sa svojim nastavnicima (B92)
Okupljenima se obratio i student Miloš Kuvekalović, koji je pozvao univerzitetske profesore da obustave nastavu i solidarišu se sa kolegama iz osnovnih i srednjih škola.

On je najavio da će se grupa studenata, u znak podrške štrajku prosvetnih radnika, naredne nedelje organizovati preko Fejsbuka i đacima ponuditi besplatne časove.

Nakon što su predali protokol, protestna kolona uputila se ka zgradi ministarstva, a saobraćaj je u Nemanjinoj ulici obustavljen.

"Prosveta je u štrajku dva meseca i školska godina je dovedena u pitanje, zdravstvo je u haosu, policija izlazi na teren skoro bosa", navedeno je u pismu Tadiću, koje su na pisarnici u zgradi Predsedništva predali predstavnici sindikata prosvete, policije i zdravstva.

"Ovde su oni koji obrazuju, leče, čuvaju red i mir, mnogi su došli danas u Beograd i poneli stare pištaljke za stare, ali još neostvarene ciljeve", navedeno je u pismu, u kome se upozorava da su zaposleni u ovim oblastima do sada imali ideju da se može u bolju budućnost.
Poruka ministru (B92)
"Sada nam se čini da se ona ne razlikuje puno od omražene prošlosti", navedeno je u dopisu, u kome se podseća da se u pregovorima stalno ponavlja da para nema i traži od predsednika Tadića da objasni kako onda razume "sve ove tendere, skandale, afere, javne nabavke u kojima svake godine Srbija izgubi sto miliona dinara".

Osim poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru, organizatori protesta i okupljeni traže i da Vlada prestane sa, kako navode, punjenjem državne kase preko leđa građana Srbije.

Protestna kolona je sa Trga Nikole Pašića i od Predsedništva krenula ka zgradi Vlade i zgradi ministarstava u Nemanjinoj ulici. Broj okupljenih se tokom šetnje znatno uvećao.

"Represija nalik na onu iz devedesetih"

Pred poèetak današnjeg protesta (FoNet)
Miting sindikata javnih službi pod sloganom "Ustani Srbijo" počeo je nešto posle 12 časova na Trgu Nikole Pašića, a posle toga protestna kolona krenula je centralnim beogradskim ulicama ka zgradi Predsedništva.

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonaro Erdelji je na Trgu Nikole Pašića je rekao da je "na delu represija nalik onoj iz devedesetih godina", navodeći da su zaustavljeni neki od autobusa u kojim su bili sindikalni predstavnici iz unutrašnjosti, a da se zaposlenima koji učestvuju u protestu dele otkazi. Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović poručio je da sindikati zahtevaju bolje, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje.

On je ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću poručio da ode sa te funkcije ako to ne može da obezbedi.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je policija uz narod i svoje sindikalne kolege jer ih muče iste brige.

Predstavnica Sindikata organizacija pravosudnih organa u okviru "Sloge" Zora Jajić poručila je kolegama da istraju do kraja u svojim zahtevim i da ne popuštaju.

Vladi nije jasno zašto se štrajkuje

Iako štrajkovi u školama traju od januara, i premijer Mirko Cvetković i resorni ministar Žarko Obradović tvrde da im nije jasno šta prosvetari traže.
(Tanjug)
Predsednik Vlade Mirko Cvetković, međutim, poručio je da će im deo plata koji nisu dobili biti isplaćen kada odrade ono što su propustili za vreme štrajka.

"Bilo bi neprimereno prema ljudima koji rade u privatnom sektoru i prema značajnom broju ljudi koji čekaju na birou da se isplaćuju plate za nešto što nije odrađeno", kazao je Cvetković, navodeći da je Vlada otvorena za razgovor sa sindikatima.

"Nejasno mi je šta traže, jer je Vlada sve ispunila. Kada je reč o novčanim zahtevima, Vlada je ispunila sve što su tražili i ne mogu da razumem koji su zahtevi", rekao je premijer.

Na konstataciju da se radi o dramatičnom štrajku, on je rekao da ne može da se saglasi sa time da je štrajk dramatičan, jer nije veliki.

Socijalni bunt ili dobra organizacija

Sa protesta ispred Vlade (B92)
Sociolog Vladimir Vuletić kaže za B92 da su sindikati koji danas protestuju bolje organizovani od ostalih i da su svesni činjenice da će u narednom periodu pritisak biti usmeren ka javnom sektoru, što očekuje MMF, odnosno da je izlazak iz krize u smanjenju potrošnje u javnom sektoru. "U tom smislu ovde je reč o organizaciji, a ne o solidarnosti", smatra on.

Vuletić kaže i da današnji skup može dati neke rezultate, ali ne onakve kakve očekuju sindikalci.

"Mislim da to nije realno i da bi svako ko bi obećao povećanje zarada od 20 posto, ne bi bio realan i pošten prema zaposlenim u svim ovim delatnostima", kaže on.

"Ali ono što jeste nekakav rezultat to je da su ovi sindikati pokazali svojevrstan stepen organizovanosti. Ono što treba imati u vidu je da, ako hoće da ne izgube taj efekat, da ne preteraju u svojim zahtevima i svom insistiranju zbog toga što je štrajk prosvetara izazvao negativne reakcije u javnosti", navodi Vuletić. Na pitanje da li je današnji skup sindikata najava za veći socijalni bunt, imajući u vidu i da je deo opozicije najavio veliki protest u Beogradu 16. aprila, on kaže da ne može da se tvrdi da su miting dela opozicije i najavljeni protest sindikata direktno povezani, ali da treba imati u vidu da je na našim prostorima politika upletena u sve.

"Ja ne očekujem da će ovo predstavljati uvod u veći socijalni bunt jer mi se čini da su i zaposleni u ovim delatnostima svesni da su, iako su im plate male, još uvek privilegovana grupa u društvu, odnosno u odnosu na one koji su zaposleni u provatnom sektoru i one koji su nezaposleni", rekao je Vuletić.

Obradović: Ispunjavamo što smo obećali

U školama u kojima su zbog štrajka prosvetara već dva meseca skraćeni časovi, danas uopšte neće biti nastave.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, međutim, kaže da ne razume šta je zapravo razlog za štrajk prosvetara.

"Ja pokušavam da dokučim šta je pravi razlog štrajka, jer Vlada je od početka rekla nekoliko, po meni, suštinskih stvari – da ćemo učiniti sve da poboljšamo materijalni položaj zaposlenih, da ćemo učiniti sve da rešimo zahteve njihove, da smo mi suštinski prihvatili preko 90 odsto stavova”, naveo je Obradović za B92.
(Tanjug)
“Neke stvari koje smo obećali već činimo. Među tim stvarima koje činimo je Zakon o budžetskom sistemu - ono prvo povećanje - to je već regulisano. Rekli smo da će drugo povećanje biti kada se utvrdi stanje ekonomsko posle prvog kvartala. Te pokazatelje je moguće znati tek posle 20. aprila ove godine jer rekli smo da smo onda spremni, kada ti pokazatelji budu poznati, da potpišemo jedan aneks ili poseban protokol gde će se tačno znati koliko iznosi to povećanje", najavljuje Obradović.

Iako kaže da mora da se sačeka 21. april, Obradović navodi da je, prema ekonomskim pokazateljima iz decembra i januara, izvesno da će plate prosvetarima biti povećane.

“To povećanje biće veće od onih 2,95 odsto valjda, koliko je utvrđeno Zakonom o budžetskom sitemu, odnosno kroz tu projekciju, ali će se to znati tek oko 20. aprila ove godine. Da li Vlada treba da obeća sindikatima nešto što ne može da ispuni. Ja mislim - ne. I mislim da je to jedan fer pristup, da se ne može obećati nešto što se ne može učiniti”, kaže on.

Podsetimo, prosvetni radnici već dva meseca zahtevaju povećanje plate za oko 20 odsto do kraja godine, izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu. Možete pogledati snimak gostovanja Žarka Obradovića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

336 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: