Libija: Nastavak rata

Francuski borbeni avion je uništio libijsku letelicu Galeb G-2 jugoslovenske proizvodnje, javlja AP, prenoseći izjavu neimenovanog američkog funkcionera.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2011.

17:18

Default images

Galeb je uništen u blizini grada Misrata, verovatno prilikom sletanja, kada je na njega otvorio vatru francuski avion Rafal.

Libijske trupe uspostavile su kontrolu nad Misratom, poslednjim velikim uporištem pobunjenika na zapadu Libije, javljaju agencije.

Vesti koje stižu od očevidaca iz te luke nije, međutim, moguće proveriti, zato što libijske vlasti ne dozvoljavaju pristup novinarima, napominje Rojters.

Jedan očevidac rekao je Rojtersu telefonom da su Gadafijeve snage juče uspostavile kontrolu nad tom lukom. "Oni su poslali dva ratna broda i još neke brodove i opkolili su nas sa mora", kazao je očevidac.

On je rekao da je u luci izbila humanitarna kriza zato što se tu nalazi više od 6.000 egipatskih radnika sa porodicama, kao i radnici iz nekih drugih afričkih zemalja, koji čekaju da po njih dođe brod, ali niko ne dolazi, naveo je Rojters.

"Gadafijeve snage koje su nas opkolile još nisu napale, ali ako napadnu, strani radnici će biti prve žrtve", dodao je očevidac.

U vazdušnim napadima zapadnih koalicionih snaga juče su uništeni tenkovi Gadafijevih snaga u pregrađu Misrate, ali tenkovi u samom gradu još nisu bombardovani, tvrdi ovaj očevidac.

Jutros su i Tripolijem odjekivale eksplozije, a na meti vazdušnih udara bila je i jedna baza Gadafijevih snaga nedaleko od glavnog grada.

Zvanični Tripoli saopštio je da je u napadima na prestonicu poginuo veliki broj civila, što je demantovao francuski šef diplomatije Alen Žipe.

Nesporazumi među saveznicima

Sve veæe nedoumice (FoNet, arhiva)
Ni šestog dana vojne intervencije zapadne koalacije u Libiji ciljevi te operacije nisu jasni, a pravni osnov je diskutabilan, smatraju mnogi analitičari. Uz to, sve su veće podele među samim članicama koalicije.

Na terenu u Libiji vlada konfuzija, ne zna se ko je za šta nadležan, a civli i dalje ginu, ističe se u analizi agencije Asošiejted pres.

Tehnička superiornost aviona i ratne tehnike zapadne koalicije je jedino što je jasno u vojnoj intervenciji protiv Gadafijevih snaga u Libiji, smatraju posmatrači, ali i neki zapadni političari.

Članice zapadne koalicije se međusobno ne slažu oko raznih aspekata vojne akcije, a činjenica da NATO kao savez formalno ne učestvuje u operaciji samo doprinosi konfuziji u kojoj različite zemlje samostalno istupaju.

Politički analitičar Majkl Hofman ocenjuje da "izgleda da postoji rivalstvo između britanskog premijera Dejvida Kamerona i francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

„Turska ne odobrava intervenciju, Ankara vrlo jasno kaže da želi samo zonu zabranjenog leta i ništa više. Nemci sada najavljuju povlačenje njihove mornarice iz snaga NATO. Sve to, takođe, liči na novi vid imperijalizma, i arapski svet to tako doživljava“, ocenjuje Hofman.

On je dodao da se u Libiji ne radi o zaštiti stanovništva i postavlja pitanje zbog čega takve intervencije nema u Bahreinu i zašto se ne zabrane letovi iznad Gaze.

„Zapadne i arapske zemlje bi mogle da intervenišu i drugde, ali to ne rade“, ocenio je on.

U Americi, situacija je još nejasnija, prenose agencije.

Predsednik Barak Obama najavljivao je da će akcija u Libiji biti kratka i efikasna zaštita civila, ali sada izgleda je reč o ratu bez zakonskog osnova koji ni vojnički nema definisan cilj, uloga Amerike u njemu krajnje je sumnjiva, i to sve više ističu i članovi Obamine partije.

Član Demokratske stranke kongresmen Denis Džon Kucinić je kritikovao to što su SAD „otvorile četvrti front posle Pakistana, Avganistana i Iraka“.

„Sjedinjene Države nemaju neograničenu moć. Moramo da pazimo, jer se stiče utisak da jedva čekamo da udarimo po muslimanskim zemljama. Moramo naći način da se zbližimo sa muslimanskim zajednicama i da izađemo iz Iraka, Avganistana i Pakistana. Dakle, ne da kapituliramo pred teroristima, već da ne bombardujemo nedužne ljude“, rekao je Kucinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: