Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

U Srbiji ºe obeležava Dan sećanja na žrtve napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su počeli pre 12 godina, 24. marta 1999.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.03.2011.

10:56

Default images

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je poginulo oko 2.500 civila. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Akcija "Milosrdni anđeo", kako je nazvano bombardovanje tadašnje SRJ, trajala je 78 dana. Poginulo je oko 2.500 civila i oko hiljadu pripadnika vojske i policije.

Ranjeno je oko šest hiljada civila, a skoro polovina su deca. Teško su razoreni infrastruktura, privreda, zdravstveni centri, škole, medijske kuće...

Podaci o pričinjenoj materijalnoj šteti se razlikuju. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a, dok je grupa ekonomista G17 štetu procenila na 29,6 milijardi dolara.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije - u Pančevu i Novom Sadu.

Bombardovanje NATO-a usledilo je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine, a neposredan povod bila je akcija srpske policije u Račku, jednom od uporišta OVK, 15. januara 1999. godine.

Bombardovanje je završeno 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO u Kumanovu su potpisali Vojnotehnički sporazum.

Položeni venci u Vranju

Na centralnom gradskom trgu u Vranju venac na Spomenik žrtvama u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio je ministar Dragan Šutanovac u pratnji generala Mladena Ćirkovića i brigadnog generala MIlosava Simovića.

Vence su, takođe, položile porodice nastradalih vojnika, policajaca i civila, zatim Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, kao i predstavnici policije i Bezbednosno-informativne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: