Konuzin: Proširenje NATO-a pretnja

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da je "proširenje NATO-a direktna pretnja Rusiji“.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 24.03.2011.

23:09

Default images

Konuzin kaže da ne shvata iz kojih razloga bi se Srbija našla u situaciji koja bi predstavljala pretnju za bezbednost Rusije.

Govoreći o poseti premijera Rusije Vladimira Putina Srbiji, Konuzin je na tribini "Aktuelno stanje i perspektive odnosa Srbije i Ruske Federacije", održanoj na Megatrend univerzitetu, rekao da Putin nije nameravao da razgovara o NATO-u, već je to pitanje postavila srpska strana.

Prema njegovim rečima, to je bilo van formata međuvladinih pregovora i o toj temi su razgovarali neki lideri poslaničkih grupa u srpskom parlamentu, koji su rekli da njihove stranke podržavaju ulazak Srbije u NATO, a da je zatim Putin izneo ruski stav.

Prema Konuzinovim rečima, Putin je ukazao da ukoliko Srbija uđe u NATO može da se postavi pitanje razmeštanja vojnih snaga na njenoj teritoriji, na primer raketa koje bi mogle da budu uperene protiv Rusije.

Premijer Rusije je zapitao koji bi mogao da bude interes Srbije da ima na svojoj teritoriji rakete koje su uperene protiv Rusije.

"Zar postoji barem neki minimalan problem da bi se ovde smestile neke snage koje su usmerene protiv Rusije? Putin je rekao da bismo mi u tom slučaju bili primorani da preduzmemo mere bezbednosti, što znači da bi naše rakete bile usmerene protiv tih raketa", objasnio je Konuzin.

On je rekao da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje. Kada su ratovale, borile su se protiv istih neprijatelja i nikad Srbi nisu pretili Rusima, niti su Rusi ikada pretili Srbima.

"Koji su razlozi da se nađete u situaciji koja bi pretila bezbednosti Rusije? Proširenje NATO-a je direktna pretnja Rusiji", rekao je Konuzin.

“Rusija zainteresovana da se Srbija priključi EU“

Prema njegovim rečima, juče je bilo reči i o priključenju Srbije Evropskoj uniji, a Putin je na pitanje koje je postavila srpska strana rekao "da je Rusija zainteresovana da se Srbija priključi EU".

"Vi smatrate da će vam biti bolje tamo i mi podržavamo sve da biste se vi bolje osećali. Vi ste naši prijatelji i ostaćete naši prijatelji i u EU", rekao je Konuzin i dodao da je srpska strana naglasila da je EU njen prioritet i da će Srbija i u EU biti najdosledniji prijatelj Rusije.

On je rekao da je tokom razgovora bilo reči i o Kosovu i izveštaju Dika Martija i dodao da je "ruska strana saopštila da u potpunosti podržava stav Srbije", a Putin je rekao "da će Rusija podržati sve što će srpska strana poželeti da uradi".

“Uspešna saradnja u svim sferama“

Konuzin je rekao da je saradnja Rusije i Srbije u svim sferama uspešna i istakao da tokom jučerašnjih razgovora taj uspeh nije samo konstatovan, već su obe strane iznele nove predloge.

Konuzin je istakao da su prioriteti u saradnji energetika, građevinarstvo, farmaceutska oblast, poljoprivreda, hemijska industrija i bankarski kapital.

"Postoji veliki potencijal i želja da se on iskoristi. U pitanju nije bilo samo nabrajanje ciljeva, već je bilo reči i o konkretnim projektima i o želji da se oni realizuju", rekao je on.

Ambasador Rusije kaže da je "duboko uveren" da Srbija i Rusija imaju odlične perspektive za saradnju, a da od obe strane zavisi kako će to biti iskorišćeno.

Ambasador Srbije u Moskvi Jelica Kurjak rekla je da je Srbija zahvalna Rusiji za podršku u međunarodnoj areni kada se radi o očuvanju teritarijalnog integriteta i situaciji oko Kosova.

"Da nije bilo Rusije, ne znam gde bismo danas bili. To ne treba prenebregnuti. To treba poštovati i uvažavati", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: