Župnik osuđen zbog Prajda u Srbiji

Opštinski sud u Rijeci osudio župnika Franju Jurčevića na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog podsticanja na diskriminaciju tokom Parade ponosa u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2011.

19:33

Default images

Postupak protiv župnika iz Kastava kod Rijeke pokrenut je nakon što je objavio tekst kojim je podržao nasilje u Beogradu za vreme održavanja Parade ponosa.

Osuđeni župnik je nazivao okupljene na Paradi pogrdnim imenima i osporavao im pravo na okupljanje.

U obrazloženju presude, koju je Jurčević objavio na svom blogu, navodi se da je "javno izneo i proneo zamisli o potčinjenosti na osnovu polnog opredeljenja".

On je u tekstu napisao da je održavanje Parade ponosa u Beogradu "dokaz da moralne nakaze i psihopate sve više ovladavaju sredstvima javnog saopštavanja, ulicama, ustanovama, gradovima...".

Župnik je u tekstu takođe naveo da su "Beograđani pokazali šta misle o tim psihopatama", kao i da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali da su morali da se povuku i da dozvole "normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutuju".

Osim što je dao podršku nasilnicima iz Beograda, župnik je, prema obrazloženju presude, podsticao i na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj, jer je napisao: "Bravo za normalne Beograđane, tako bi trebalo da postupe i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne površine".

Prijavu protiv župnika Jurčevića podnelo je lezbijsko udruženje Kontra, koje je pozdravilo presudu i ocenilo da predstavlja "važnu poruku da se podsticanje diskriminacije i nasilja prema bilo kojoj društvenoj grupi ne sme tolerisati".

Podsetimo, i velikodostojnici SPC poput Amfilohija Radovića su svojim izjavama pružili podršku huliganima, ali niko od njih nije kažnjen zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: