Počela vojna akcija protiv Libije

Francuski avioni u subotu u 17:45 počeli napade na Gadafijeve trupe kod Bengazija; uništeno više tenkova. Na aerodromu u Tripoliju formirani "živi štitovi".

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.03.2011.

16:21

Default images

Francuski borbeni avioni uništili su četiri libijska tenka u vazdušnom napadu jugozapadno od Bengazija, grada na istoku Libije, javila je katarska Al Džazira.

Vojna operacija u Libiji obuhvata oblast u radijusu 100 do 150 kilometara oko Bengazija, naveo je portparol oružanih snaga, a preneo je Rojters.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da su savezničke snage krenule u akciju iznad Libije i sprečavaju snage Moamera Gadafija da napadaju Bengazi.

"Prve mete su napadnute i uništene", kazao je na prvom brifingu portparol ministarstva Loren Teser, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, u operaciji čiji je cilj zaustavljanje napredovanja snaga Moamera Gadafija prema položajima pobunjeničkih snaga učestvuje oko 20 borbenih aviona u radijusu 100 do 150 kilometara oko Bengazija, uporišta pobunjenika.

Generalštab Oružanih snaga Francuske je večeras demantovao da su libijske snage oborile jedan francuski avion iznad Tripolija, javila je televizija BFM.

Na svom internet sajtu, ta francuska televizija objavila je da su se svi francuski avioni bezbedno vratili u svoje baze.

Televizija BFM je to javila, pozivajući se na izjavu portparola Generalštaba.

Libijska televizija javila je večeras da je jedan francuski avion oboren u regionu Tripolija.

Portparol je dodao da će francuski nosač aviona "Šarl de Gol" sutra krenuti ka Libiji, a centralna komanda operacije se još formira.

Francuska je večeras ranije saopštila da je oko 20 ratnih aviona iznad Libije, gde učestvuju u nametanju zone zabrane leta, shodno rezoluciji UN, i kako bi sprečili trupe libijskog vođe Moamera Gadafija da napadaju pobunjenike, saopštilo je francusko ministarstvo odbrane, a javio AFP.

Vojska lojalna libijskom vođi Moameru Gadafiju ranije danas je napala uporište pobunjenika Bengazi na istoku Libije, kršeći samoproglašeni prekid vatre, napominje agencija Asošiejted pres.

Najnovija dešavanja na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji"

Sarkozi po podne na samitu u Parizu najavio akciju

'Otvorena vrata' za intervenciju: Sarkozi i Klintonova danas u Parizu (Beta)
Sarkozi je na samitu u Parizu ranije danas rekao da su francuski avioni spremni da intervenišu i na Gadafijeve tenkove.

"Naši avioni već sprečavaju vazdušne napade na taj grad", rekao je Sarkozi, dodajući da bi se vojna akcija mogla zaustaviti ako Gadafijeve snage prestanu sa napadima.

Učesnici današnjeg samita saglasili su se da upotrebe sva neophodna sredstva, a posebno vojna, da nateraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je "došlo vreme za akciju, treba da bude hitna".

Na samitu je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je izjavio da će Italija dati samo baze odakle bi krenuli avion u akciju na Libiju. Berluskoni je dodao da je predložio da centar za koordinaciju bude baza u Napulju, prenela je Ansa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, posle samita u Parizu, da je svet ujedinjen u mišljenju da nasilje u Libiji mora prestati, ali je potvrdila da njena zemlje neće učestvovati u vojnoj akciji.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su SAD i koalicija zemalja spremni da hitno deluju kako bi se okončalo nasilje nad civilima u Libiji.

"Naš konsenzus je snažan, kao i naša rešenost da se zaštiti narod Libije", izjavio je Obama tokom posete Brazilu.

Tripoli: Građani prave živi štit

Fotografija terena posle napada, iz francuskog aviona (Beta)
Libijska državna televizija javila je da su se građani, među kojima ima i žena i dece, okupili na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, verovatno da bi sprečili vazdušne napade, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Na snimku libijske televizije vidi se više stotina uglavnom mladića koji na pisti nose zelene zastave i znake podrške Gadafiju.

U pismu, koje je pročitao portparol libijske vlade, francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, britanskom premijeru Dejvidu Kameronu i generalnom sekretaru Ban Ki Munu, libijski vođa je poručio da će zažaliti zbog mešanja u unutrašnje stvari njegove zemlje:

"Libija nije vaša. Libija pripada libijskom narodu. Rezolucija Saveta bezbednosti je nevažeća zato što Savet nema ovlašćenja da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje. Odluka je nepravedna, čista agresija, bez sagledanih posledica po Mediteran i Evropu. Nemate nikakvo pravo da se mešate u naše unutrašnje stvari. Ko vam je dao to pravo? Zažalićete ukoliko se budete mešali. Ovo je naša zemlja, nije vaša. Nikada nismo, niti ćemo ikada ispaliti jedan jedini metak na sopstveni narod."

U drugom pismu, koje je takođe potpisao kao vođa revolucije, Moamer Gadafi je predsedniku SAD poručio da su on i svi Libijci "spremni da umru" za odbranu zemlje.

"Našem sinu, njegovoj ekselenciji, predsedniku SAD Baraku Huseinu Obami. Već sam vam poručio da čak i kada bi Libija i SAD, ne daj bože, jednog dana zaratile, da ćete za mene uvek biti kao rođeni sin. Uz mene je ceo libijski narod i svi su spremni da, ako zatreba, za mene daju svoj život – muškarci, žene, čak i deca. Mi se ovde borimo protiv Al Kaide. Šta biste vi uradili kada bi oni preuzeli neki američki grad? Recite mi šta biste vi uradili, pa da sledim vaš primer", stoji u pismu Gadafija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

345 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: