Mesec će sijati jače 19. marta

Mesec će u subotu, 19. marta, sijati jače i biti bliže Zemlji nego ikada u poslednjih gotovo 20 godina, saopštila je NASA.

Izvor: Beta

Petak, 18.03.2011.

22:19

Default images

Pun mesec biće u "super perigeju", pa će moći da se posmatra u punom sjaju i veličini. Poslednji put Mesec je bio tako blizu Zemlje u martu 1993. godine.

"Vredi posmatrati Mesec u subotu", kazao je Džef Čester iz američke opservatorije u Vašingtonu, dodavši da je ovakva nebeska pojava veoma retka.

Pun Mesec izgleda drugačije, zbog eliptičnog oblika svoje orbite. Kada je u perigeju (naziv za tačku na putanji nekog nebeskog tela u orbiti oko Zemlje u kojoj je to telo najbliže Zemlji) Mesec je otprilike 50.000 kilometara bliže Zemlji nego kada je u najudaljenijoj tački svoje orbite, koja se naziva apogej.

"Mesec u blizini perigeja izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego kada je u apogeju", navodi se na stranici NASA, prenosi CNN.

Pun mesec će izaći na istoku tokom zalaska sunca i tada će izgledati posebno velik.

Iako će vam se možda učiniti da je Mesec tako blizu da ga "zamalo" možete i dohvatiti, on će od naše planete biti udaljen 356.577 kilometara.

Sledeća prilika da pogledate pun Mesec u perigeju, tako blizu Zemlji, biće 2029. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: