Srbija pomaže Japanu

Kao i mnoge zemlje na svetu i Srbija pokušava, u skladu sa svojim mogućnostima, da pomogne Japanu, državi iz koje je u Srbiju došlo 200 miliona evra pomoći.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2011.

16:16

Default images

Ambasada Japana u Beogradu je rekla da će nastaviti sa planiranim programima pomoći Srbiji bez obzira na katastrofu koja je zadesila njihovu zemlju.

Poboljšana životna sredina, zdravstvena i socijalna zaštita, i kvalitetnije obrazovanje u poslednjoj deceniji građani Srbije u velikoj meri duguju upravo Japanu, koji je jedan od najvećih donatora u našoj zemlji.

Sada kada je pomoć potrebna japanskom narodu, šansu da zahvalnost pretoče u konkretnu akciju, građanima Srbije je prvi pružio Crveni krst Srbije.

Novčana pomoć koja će biti prosleđena Crvenom krstu Japana prikuplja se od juče, kaže Ljubomir Miladinović iz Crvenog krsta Srbije.

"Prikupljena sredstva biće uplaćena na račun japanskog Crvenog krsta za nabavku najneophodnije humanitarne pomoći. Prema informacijama unutar zajednice Crvenog krsta i Crvenog polumeseca znamo da su hrana i voda ono što će japanski CK u prvom trenutku nabavljati i obezbeđivati za postradalo stanovništvo“, rekao je Miladinović.

Akciji Crvenog krsta pridružio se VIP mobajl koji je, prema rečima Maje Honde iz te kompanije, od jutros aktivirao SMS broj 2001 za pomoć Japanu.

"Po aktiviranju broja, veliki broj VIP korisnika je poslao SMS poruke, što pokazuje da građani Srbije nisu zaboravili nesebičnu pomoć Japana proteklih godina“, dodala je ona.

Prokuplje i Beograd pomažu

Najsvetliji primer svakako je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji – Prokuplje, koja će Japanu poslati 10 000 dolara.

Predsednik opštine Milan Arsović kaže da je Japan zaslužan što je Prokuplje obnovilo škole i vrtiće, što je dobilo sanitetska vozila za zdravstveni centar.

"Mislim da je ovo pre svega gest pažnje i siguran sam da će ova pomoć, bez obzira što je samo 10 000 dolara, narodu Japana puno značiti. Razlozi su ljudski – oni su nama pomagali kada nam je pomoć bila potrebna, a u ovom trenutku mi smo osetili potrebu da i njima izađemo u susret", rekao je predsednik opštine Prokuplje.

Grad Beograd je izdvojio 25 miliona dinara na ime pomoći narodu Japana nakon nezapamćene tragedije koja je prošle sedmice zadesila ovu zemlju.

"Brojni su pozivi upućeni na Kabinet gradonačelnika kojima Beograđani žele da iskažu koliko saosećaju sa narodom Japana i koliko su zahvalni za sve što su u ime prijateljstva učinili za nas proteklih godina, nudeći istovremeno i svoj lični doprinos u pomoći koju će Beograd pružiti. Želja nam je da na ovaj način bar malo pomognemo u obnovi Japana, zemlje dokazanog prijatelja Beograda i Srbije", izjavila je Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika Beograda.

Gradonačelnik Beograda uputio je prošle sedmice u ime Beograđana i u svoje lično ime telegram saučešća narodu Japana, a u razgovoru sa japanskim ambasadorom u Beogradu Tošiom Cunozakijem ponudio i svu neophodnu pomoć.

Vlada Srbije za sada je Japanu ponudila pomoć preko Ministarstva unutrašnjih poslova u vidu 25 potpuno opremljenih spasilaca koji su spremni da krenu u Japan.

Blogerska podrška Japanu: 1000 ždralova

Na Blogu B92 pokrenuta je akcija "1000 ždralova", kojom se pozivaju građani da simboličnim pravljenjem origami ždralova iskažu solidarnost sa građanima Japana.

Više o tome možete pročitati na stranici Bloga B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: