Skupština bira "novu" Vladu

Premijer Cvetković poručio da neće tolerisati nerad i bahatost u rekonstrisanoj Vladi, jer građani treba da žive odmah bolje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.03.2011.

07:17

Default images

Skupština Srbije izjašnjava se o rekonstruisanoj Vladi Srbije. Na sednici će biti izabrani novi članovi Vlade, koji će potom položiti zakletvu.

Skupština je najpre konstatovala ostavku 14 ministara koji su ostali bez resora i onih kojima je dodeljen novi resor. Nakon toga počela je nova sednica.

Nova rekonstruisana Vlada Srbije moraće da poveća zaposlenost i životni standard svih građana Srbije i da olakša teškoće najugroženijih slojeva stanovništva, rekao je premijer Mirko Cvetković obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije na otvaranju rasprave o rekonstrukciji Vlade. “Građani Srbije treba da žive bolje, danas i odmah. I mi ćemo učiniti sve da do toga i dođe”, tim rečima je premijer pred poslanicima izrazio uverenje da će članovi rekonstruisane Vlade imati potrebno znanje, energiju i odgovornost da obave posao koji je pred njima i ostvare ciljeve koji su u interesu svih građana.

“Zbog toga ću se lično potruditi da uvedem nultu toleranciju za nerad, bahatost i sve ono što iskače iz zajednički zacrtane politike. Svi članovi ove Vlade moraće od danas da budu još odgovorniji u svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana zbog kojih se nalaze tu gde jesu”, rekao je Cvetković.

“Interes građana i rešavanje njihovih problema biće, i još mnogo više nego do sada, vrhunski prioritet za svakog člana Vlade”, naveo je on.
Neæe tolerisati nerad i bahatost - Mirko Cvetkoviæ (FoNet)
Kako je najavio premijer, rekonstruisana Vlada će u narednih godinu dana sprovoditi strateške ciljeve koji podrazumevaju i bolji satndard građana.

“Ova Vlada će u mesecima koji su pred nama sprovesti mere ekonomske politike koje će omogućiti: pod jedan - snabdevenost osnovnih životnih namirnica po prihvatljivim cenama za sve građane, dva - povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta, tri - dalje smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita kako bi se obezbedila dugoročna makroekonomska stabilnost”, objasnio je premijer.

Preostalih sedam tačaka programa rada Vlade podrazumevaju rast privredne aktivnosti, veća ulaganja u poljoprivredu, podršku izvoznim delatnostima, privlačenje novih investicija, podršku malim i srednjim preduzećima, reformu javnih preduzeća i efikasnije upravljanje velikim infrastrukturnim projektima.

Prioriteti rekonstruisane Vlade ostaju nepromenjrni - ulazak Srbije u EU, očuvanje Kosova i Metohije, razvoj privrede i poboljšanje životnog standarda građana, borba protiv kriminala i korupcije i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Vladajuća većina odlučila je da celokupnu proceduru oko izbora nove, rekonstruisane Vlade, obavi danas i za to je obezbedila neophodnu većinu u parlamentu.

Rekonstruisana Vlada ubuduće će imati 17 resora i 21 člana, umesto dosadašnja 24 ministarstva i 27 članova kabineta.

Prema predlogu za rekonstrukciju, premijer Mirko Cvetković će uz tu funkciju voditi i Ministarstvo finansija.

Umesto Mlađana Dinkića, za potpredsednika Vlade predložena je Verica Kalanović.Za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede predložen je Dušan Petrović, a za ministra ekonomije i regionalnog razvoja, umesto Mlađana Dinkića, predložen je državni sekretar u tom ministarstvu Nebojša Ćirić.

Umesto Tomice Milosavljevića, koji je podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja, predložen je Zoran Stanković.

Oliver Dulić biće ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Predrag Marković ministar kulture, informisanja i informacionog društva.

Rekonstrukcija Vlade bez podrške opozicije

Tokom rasprave u Skupštini Srbije, predstavnici opozicionih stranaka najavili su da neće podržati predloženu rekonstrukciju Vlade.

Kozmetičke promene, nedostatak ideja i neispunjavanje obećanja datih prilikom formiranja Vlade su samo neke od reči kojima je opozicija kritikovala predloženu rekonstrukciju Vlade.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je premijera Cvetkovića, rekavši da u njegovom ekspozeu nije bilo potrebne "dubine" u merama kojima bi se vodilo društvo u krizi, ozbiljnog razgovora i iskrenosti na pronalaženju rešenja za nasleđene probleme.

“Vi govorite o problemima koji su proizašli iz ekonomske krize, a kada smo, pre tri godine, mi predložili mere za ekonomsku krizu, Vlada je tada odgovorila da će nas kriza zaobići, da bi danas kriza koja je prošla postala isuviše jeftin argument za sve probleme“, rekao je Jovanović.

On je kritikovao i činjenicu da premijer u obraćanju poslanicima nije pomenuo kandidate za buduće ministre.

“Ne možete da govorite o rekonstrukciji a da ni reč ne kažete o kandidatima koje predlažete, sigurno imaju određene kvalitete. Ko će da kaže nešto o njima i njihovim kvalitetima, ako ne vi_", poručio je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da su poslanici te stranke od Cvetkovića očekivali "ozbiljan ekspoze koji će se osvrnuti na loše rezultate u proteklim godinama, s obzirom da je sedam ministara smenjeno i da oni neće biti članovi rekonstruisane vlade".

Ilić je ocenio da premijerov ekspoze izgleda kao da je "prepisan" iz 2008. godine, kao i da je "prepun obećanja i prazne priče".

Lider Nove Srbije smatra da je bilo logičnije da premijer podnese ostavku umesto što je otišlo "pola vlade", kao i da su izbori neophodni za rešavanje problema.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić slaže se da je za Srbiju jedino rešenje raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Samardžić je rekao da postoje tri razloga zbog kojih je nemoguća rekonstrukcija Vlade.

”Prvi - nastala je političkim inženjeringom u kojem su učestvovali predsednik Republike, nekoliko stranih ambasadora i tajkuna. Drugi problem je što je sve karte stavila na temu evropskih integracija i izbacila slogan - Evropa nema alternativu, što je uticalo na to da svi sektori u vladi budu podložni uticaju stranih faktora, a naročito Evropske unije i SAD. Glavne strateške poteze vlada vuče na tim inicijativama“, rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, treći problem je što je često odustajala od svojih nadležnosti i predavala ih predsedniku države.

Šef poslaničke grupe “Napred Srbijo” Tomislav Nikolić ocenio je da Vlada Srbije u dosadašnjem delu mandata nije ispunila obećanja data prilikom formiranja, kao i da njena rekonstrukcija neće doprineti da se to u preostalih godinu dana rada promeni.

Nikolić je rekao da je Cetković u svom ekspozeu ponovio ciljeve koje je izneo i prilikom formiranja Vlade, navodeći da je pridodat samo jedan cilj - da se proširi krug ljudi kojima će biti pružana socijalna pomoć.

“Ozbiljan čovek koji ozbiljno želi da se bavi politikom i pomogne Srbiji u ovu vladu ne ulazi”, rekao je Nikolić i dodao da Vlada Srbije u prethodne tri godine nije ništa uradila, osim što je davala obećanja.

Rekonstruisana Vlada nije se dopala ni Savezu vojvođanskih Mađara, članici vladajuće koalicije, jer u Nemanjinoj neće biti nikog iz Vojvodine. Ipak, Mađari će glasati za novi kabinet Mirka Cvetkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: