Kuhinje na Kosovu bez pomoći Srbije

Narodne kuhinje Kosovskog Pomoravlja ostaju bez rezervi hrane, potrebne donacije kako bi i dalje radile. Fond B92 akcijom Hrana za enklave pokušava da pomogne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

13:10

Default images

Zahvaljujući "Viktorija grupi" do sada je prikupljeno 60 tona brašna, ali je potrebno još toliko. Osim toga, potrebne su i druge namirnice, ali i novčana pomoć.

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić objasnio je da je razlog zbog koga se Fond B92 uključio u ovu akciju činjenica da te kuhinje ovih dana doslovno ostaju bez ikakvih rezervi hrane.

"Mi smo akciju pokrenuli kako bismo prikupili dovoljno hrane i sredstava za šest meseci rada ovih narodnih kuhinja. Podsećam da je u pitanju Kosovsko Pomoravlje i da na tom prostoru, u enklavama, živi oko 40 000 stanovnika, Srba, i oni su prilično izolovani“, ukazao je Matić.

"Tu postoji dosta prostora i da država na neki način reaguje, odnosno da na sebe preuzme finansiranje rada tih narodnih kuhinja, kako bi makar elementarni troškovi bili pokriveni. Dakle, pored tih plata, potrebno je platiti i struju, drva za peći...", kaže Veran Matić.

Država Srbija ne učestvuje u finansiranju ovih narodnih kuhinja, ne finansira ni minimalne plate zaposlenih u njima.

"Mislim da to treba da bude nekakav minimum. Znamo da se izdvaja za plate državnih činovnika, za zaposlene u školama, zdravstvenim ustanovama itd. Čak znamo i da se deo tog novca i proneveri, jer deo tih ljudi živi u Srbiji uopšte se i ne pojavljuju na Kosovu", naveo je Matić.

“Zaista čovek oseti gnev kada sazna da se na tom elementarnom nivou ne vrši finansiranje, za minimum socijalnih zahteva, dakle da se umanji glad“, rekao je on.

Pored hrane, u ovom trenutku potrebno je prikupiti između 7 i 8 miliona dinara u novcu, kako bi se isplaćivale minimalne plate za 32 radnika u narodnim kuhinjama. Listu neophodnih namirnica i iznosa koji su potrebni za šestomesečni rad narodnih kuhinja u enklavama možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: