Amfilohije se neće izviniti

Mitropolit Amfilohije nema nameru da se izvini gej populaciji, kako je to od njega tražila poverenica za ravnopravnost.

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2011.

12:23

Default images

MItropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović nema nameru da se izvini predstavnicima gej populacije u Srbiji, iako ga na to obavezuje zakon.

Naime, preporuku poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koja je naložila Amfilohiju da se javno izvini učesnicima Parade ponosa, jer je prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, u SPC vide kao mešanje u unutrašnje stvari susedne države.

Sastanak između Amfilohija Radovića sa jedne i predstavnika gej i lezbijskih organizacija sa druge strane stola za sada nije moguć, iako ga traži poverenica za ravnopravnost Srbije Nevena Petrušić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da "ona nema prava na to, jer tvrdi da nije izrazio mržnju prema čoveku”

“Ne osudih grešnika nego greh, ono što unižava njihovo, moje i dostojanstvo drugih ljudi, a njihovo je da li će to da prime ili ne", poručio je on.

“Svako ima pravo da živi kako smatra ispravnim, ali to ne znači da je taj način istinski pravi način. Ne može Crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja”, kaže Amfilohije.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić oštro je kritikovao Nevenu Petrušić i rekao da Amfilohije nema razloga da sluša njena uputstva, jer nije državljanin Srbije.

"Prema istoj logici, i ja bih naložio poverenici Petrušić da ponovo pročita Ustav Republike Srbije i srbijanski antidiskriminacioni zakon", rekao je Džomić, koji smatra da poverenica za ravnopravnost nije pročitala važeće pravne propise Srbije i da zato "blamira" Srbiju u Crnoj Gori.

Poverenica Nevena Petrušić za B92 objašnjava da državljanstvo mitropolita Amfilohija uopšte nije važno.

"Preporuku sam izrekla jer je mitropolit Amfilohije član Sinoda SPC, dakle velikodostojnik Srpske crkve. Takođe, povod za njegovu izjavu je bio događaj u Srbiji, a njegove reči su bile upućene protiv osoba koje su srpski državljani. Mitropolit Amfilohije, prema Zakonu o zabrani diskriminacije, ima rok od 30 dana da se izjasni o preporuci", kaže ona.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) razočaran je reakcijom Crkve i poziva Amfilohija Radovića da postupi po preporuci

“Ja bih više voleo da smo videli reakciju SPC koja je osudila govor mržnje, nego što vidimo pravdanje da li je neko državljanin jedne ili druge države. Mislim da je i u ovom slučaju poverenica za zaštitu ravnopravnosti reagovala i da svi, pa i crkveni veledostojnici, moraju ovakve odluke da poštuju”, kaže on.

Na osnovu pritužbi građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti analizirala je govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010, i utvrdila da je tokom postupka utvrđeno da je mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

Amfilohije Radović dužan je da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi. To znači da bi trebalo da se javno izvini, uzdrži od sličnih izjava i sastane se sa predstavnicima LGBT organizacija. Ukoliko ne bude poštovao preporuku, poverenik može da mu izrekne opomenu.

DSS: Nerazumna odluka poverenice

Demokratska stranka Srbije najoštrije je osudila, kako navodi, "nerazumnu i protivpravnu odluku" Petrušićeve.

"Ovom odlukom se najgrublje narušava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu ispovedanja veroispovesti i, zapravo, ona znači da se zabranjuje crkvenim velikodostojnicima da navode reči iz Biblije i podučavaju hrišćansko učenje", rekao je za agenciju Beta portparol DSS-a Petar Petković.

DSS je tražio od Petrušićeve da se javno izvini Srpskoj pravoslavnoj crkvi i javnosti i potom podnese neopozivu ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: