EU pozdravila izbore u pravosuđu

Evropska komisija pozdravila je izbore za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) u Srbiji.

Izvor: Beta

Subota, 05.03.2011.

12:40

Default images

Evropska komisija je ocenila da "ustanovljenje njihovih (VSS i DVT) stalnih sastava predstavlja važan korak u reformi pravosuđa u Srbiji".

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici u Evropskoj komisiji, "visoka izlaznost na izbore doprineće legitimnosti Saveta i Veća koji treba da odigraju važnu ulogu u budućnosti".

"To obuhvata i preispitivanje postupka reizbora i naimenovanja sudija i tužilaca", stavila je do znanja Komisija u Briselu.

Izborna komisija VSS-a dostavila je juče Savetu zapisnik o rezultatima glasanja za izbor šest članova tog tela. Izbori su održani 3. marta, a rok za konstituisanje tog tela je 15. mart. Stalni sastav VSS-a treba da obavi reviziju opšteg izbora sudija sprovedenog u decembru 2009. godine.

Društvo sudija Srbije, međutim, smatra te izbore spornim.

Sudije su među 50 kandidata birale šest članova VSS-a, dok su tužioci birali pet članova DVT-a među 12 kandidata.

Postupak izbora kandidata za članove VSS pratili su predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a na tok glasanja nije bilo prigovora.

Skupština Srbije usvojila je 29. decembra 2010. izmene Zakona o sudijama koje utvrđuju da VSS preuzima od Ustavnog suda predmete u postupcima po žalbama neizabranih sudija.

Izmene i dopune zakona iz oblasti pravosuđa Srbije trebalo bi da otklone sumnje u postupak opšteg izbora sudija i kritike koje je o reformi pravosuđa Evropska komisija iznela u godišnjem izveštaju o napretku Srbije, objavljenom u novembru 2010. godine.

U tom izveštaju Evropska komisija je podsetila na nužnost završetka procesa reforme pravosuđa, kao jednog od uslova u okviru EU "Merila iz Kopenhagena" o nužnom punom delovanju političke demokratije i efikasne tržišne privrede za sve zemlje koje ulaze u članstvo EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: