Deca iz domova učila karate

Deca iz domova bez roditeljskog staranja i deca sa posebnim potrebama iz Beograda i Kosovske Mitrovice ovu subotu provela su u učenju veština karatea.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

20:32

Default images

"Budu art" seminar pod sloganom "Zajedno pomeramo granice" organizovali su jedna od naših najboljih karatistkinja Tanja Petrović i karate klub Nipon.

Iako je trening trajao dva sata, deca koja su došla na čas karatea, obuku su ispratila bez pauze i bez umora. Na upoznavanje borilačkih veština svako dete došlo je sa sopstvenom motivacijom.

Prvih pola sata, deca su se zagrevala sa svetskom prvakinjom u karateu Tanjom Petrović, a nakon razgibavanja usledila je obuka u drevnim japanskim borilačkim veštinama.

Deca su imala priliku da uče od najvećih svetskih majstora koji su iz Amerike prvi put došli u Srbiju kako bi svoje znanje podelili sa učenicima iz naše zemlje.

Tobi Tredgil jedan od najvećih svetskih poznavalaca klasične japanske borilačke veštine kaže da je bavljenje sportom od velikog značaja za decu sa posebnim potrebama.

„Mislim da je za decu sa posebnim potrebama veoma važno da nauče da pravilno izvode pokrete i u iznenadnim situacijama. Važno je da nauče kako da održavaju ravnotežu u svakom trenutku ili na primer kako da padnu, a da se ne povrede i to je ono što ću danas da pokušam da ih naučim“, rekao je Tredgil.

Održavanje ravnoteže, koordinacija pokreta, samokontrola, pamćenje, snaga i izdržljivost - sve su to veštine koje tehnike karatea razvijaju i zato je Tanja Petrović i ove godine odlučila da besplatne seminare pokloni deci.

„Ovo gde smo sada je specijalan poklon karate kluba Nipon deci sa invaliditetom i deci iz doma Jovan Jovanović Zmaj koji inače vežbaju karate sa svojim vaspitačem, pozvali smo svu decu koja imaju određene hendikepe u telesnom ili socijalnom smislu da se druže danas sa nama i da vežbaju sa najboljim trenerima na svetu“, izjavila je Petrovićeva.

Gosti iz SAD ostaće u Beogradu još nekoliko dana, a svi zainteresovani za tradicionalne japanske veštine imaju priliku da i u nedelju u hali Vizura u Zemunu nauče i neku novu borilačku tehniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: