Da li je "skidanje" filma kriminal?

Nekoliko desetina građana se okupilo na protestu Piratske partije Srbije zbog jučerašnjeg hapšenja Gorana Čujka, osumnjičenog za kršenje autorskih prava.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

00:56

Default images

Čujak je uhapšen zbog sumnje da je na internetu postavio link za preuzimanje neovlašćeno umnožene kopije domaćeg filma "Montevideo, Bog te video".

U Piratskoj stranci kažu za B92 da je deljenje fajlova preko intereneta jednako razgovoru i da se zato ne može smatrati ilegalnim činom.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, Čujak je tako, bez ovlašćenja nosilaca autorskih prava, omogućio neograničenom broju korisnika interneta da preuzimaju film.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, Goran Čujak je bez ovlašćenja nosilaca autorskih prava, na jednom od najpopularnijih internet foruma, omogućio neograničenom broju korisnika interneta da preuzimaju film Montevideo, Bog te video. Na isti način, Čujak je postavljao druge filmske, muzičke i softverske materijale, domaćih i stranih autora, bez njihovog znanja i odobrenja, nanoseći im na taj način ogromnu materijalnu štetu, takođe kažu u policiji.

Uprkos tvrdnjama nadležnih, osnivač Piratske partije Aleksandar Blagojević za B92 iznosi stav da hapšenje njegovog “kolege” predstavlja represiju i rušenje osnovnih vrednosti našeg društva.

Zoran Savić, član odbora Američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine, objašnjava za B92 da su hapšenja znak da je država rešila da stane na put pirateriji jer ona uništava filmsku kulturu u Srbiji. Uspeh filma "Montevideo, Bog te video" je pokazao da je moguće oporaviti srpsku kinematografiju i zbog toga je nedopustivo da neko tuđi trud i rad okači besplatno na internet.

Kako kaže Savić, po krivičnom zakonu je to kažnjivo.

"Po članu 199. Zakona, kazna je od jedne do pet godina, a za organizovano bavljenje time, a to je upravo ovo, mislim da je do 8 godina. Naša iskustva su različita, ali evo ja sam pre neki dan primio dopis iz Niša, gde je jedan čovek osuđen posle višestrukih takvih radnji na nekoliko meseci zatvora. Ja mislim da je država morala da pokaže zube i da se sa tim napokon nešto uradi", kaže Savić.

Glumac Svetozar Cvetković, inače i jedan od producenata filma "Turneja", zbog čijeg je neovlašćenog deljenja takođe bilo hapšenja, kaže da su u slučaju "Turneje", on i njegovi saradnici odustali od daljeg gonjenja maloletnika koji je bio uhapšen. Kako kaže, želja im je bila samo da skrenu pažnju da piraterija smanjuje profit filma. Ipak, dodaje Cvetković, to je planetarna pojava.

"U situaciji u kojoj smo i u zemlji u kojoj smo, ne verujem da se tome može stati na put. Jedini način je možda da se, dok je film još u distribuciji, ne pojavljuje nigde, ni za promociju, jer može doći do ruku nekoga kome bukvalno treba 15 minuta da to postavi na internet", kaže Cvetković.

I Zoran Savić kaže da se filmska piraterija u velikoj meri dešava u celom svetu, ali su zapadna tržišta mnogo veća od srpskog, tako da film uspeva da zaradi i pored piratskih primeraka.

"U svetu je različita praksa. Uglavnom, postoje ili se upravo donose zakoni i postupci koji bi to rešili. Poznat je slučaj čoveka koji je u Sloveniji bio osuđen na tri meseca, ali mislim da je on skidao softver. Recimo, u Francuskoj, specijalizovane jedinice pošalju mejl čoveku koji neovlašćeno preuzima neki sadržaj – vi ste tada i tada, sa tog mesta i te IP adrese skidali to i to, ovo je upozorenje, sledeći put sledi kazna propisana zakonom. To se dešava i u Kanadi, Americi, Engleskoj, jednostavno, taj problem previše novca odnosi", kaže on.

Današnji protest, pored Piratske partije Srbije, organizovao je i građanski pokret za osiguranje osnovnih ljudskih prava i projektovanje Internet vrednosti u socijalnu sredinu.

Takođe, osumnjičeni Gorаn Čujаk posle saslušanja u policiji prosleđen je na razgovor kod istrаžnog sudije Višeg sudа u Beogrаdu, koji mu je nаkon sаslušаnjа odredio pritvor do 30 dаnа. Ipak, u policiji su nam rekli da će imati vremena da govore o ovom slučaju tek u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: