Mladić sa Kosova ubio vojnike SAD

Albanac s Kosova Arid Uka (21) ubio je dva američka vojnika na frankfurtskom aerodromu, dok je dvoje ranjeno. AP javlja da se radi o "posvećenom muslimanu".

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

19:12

Default images

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da je reč o mladiću poreklom iz Kosovske Mitrovice, koji živi u Nemačkoj.

"To je strašan i tragičan događaj", rekao je Redžepi i dodao, "pokušavamo da utvrdimo da li je to bilo organizovano i koja je priroda napada".

Policija je na terminalu 2 aerodroma, gde se u autobusu vojske SAD dogodila pucnjava, uhapsila napadača, koji je, prema navodima nemačkih medija, pokušao da pobegne, ali za sada nije jasno koji su uzroci ove pucnjave, kao ni da li je u pitanju teroristički napad. Prema izvorima medija, mladić je kod sebe, izgleda, imao i nož. Osumnjičeni mladić ne želi da govori o motivima ubistva, piše nemački dnevnik "Velt", koji takođe navodi da spekulacije o tome da je ubica, pre napada, na arapskom uzviknuo ''Bog je veliki'', istražni organi nisu potvrdili.

''Da li napad ima terorističku pozadinu, džihadističku i islamističku, u ovom momentu to ne mogu da kažem. To će naša istraga pokazati'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Hesena Boris Rajn naglasivši da policija "istražuje sve mogućnosti". Kako je objavio AFP, mladić je pucao na autobus u trenutku kada je vozilo bilo zaklonjeno od kamera. Na mesto napada došli su pripadnici nemačke policije i vatrogasne brigade, ali dopisnik ove agencije nije video vojnu policiju SAD.

Komanda ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu u Velikoj Britaniji potvrdila je da su dvojica pripadnika tih snaga poginula u oružanom napadu na aerodromu u Frankfurtu i da su dvojica ranjena, a portparol vojne vazduhoplovne baze u Lejkenhitu potvrdio je da su sva četiri pripadnika snaga SAD iz ove vojne baze na istoku Engleske. Iz pokrajinske vlade Rajnland-Pfalca je saopšteno da je autobus bio na putu za američku vojnu bazu u Ramštajnu.

"Duboko posvećen musliman"

Prema izveštavanju AP, naoružani napadač je rođen u Nemačkoj, duboko je posvećen islamu i zaposlen je na aerodromu.

U razgovoru za AP, obavljenom na Kosovu, 70-godišnji Redžep Uka, ujak albanskog mladića, je rekao da se Uka rodio i odrastao u Nemačkoj, gde su se njegovi roditelji preselili pre oko 40 godina.

Ujak je rekao da je Arid duboki muslimanski vernik i da mu je deda bio imam u selu Žabar, kod Kosovske Mitrovice.

AP je razgovarao i sa Muratom Ukom, koji se predstavio kao otac napadača i rekao da zna samo to da njegov sin Arid nije došao na posao. Aerodrom Frankfurt je odbio da potvrdi ili demantuje da je osumnjičeni njegov zaposleni.

Vlada Kosova ožalošćena

Vlada Kosova izražava najiskrenije saučešće američkom narodu, vladi Sjedinjenih Američkih Država, američkoj vojsci kao i porodicama ubijenih.

“Ovaj zločin je pojedinačni čin, protiv civilizovanih vrednosti i protiv tradicije kosovskog naroda, koji će uvek biti zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama, američkom narodu i američkoj Vladi, koja je snažno pružala podršku kosovskom narodu tokom procesa slobode i sada, razvoja i integracije Kosova”, ističe se u reagovanju.

Vlada Kosova izražava veru i potpuno ubeđenje da će akteri ovog gnusnog zločina izaći pred licem pravde i da će dobiti zasluženu kaznu. Američki predsednik Barak Obama izjavio je da njegova administracija neće štetedi napore da bi se rasvetlio ovaj incident , kao i da će učiniti sve da se počinioci privedu pravdi, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je saučešće porodicama žrtava napada i obećala da će Nemačka učiniti sve u svojoj moći da ispita taj zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: