"Delta" prodala "Maksi"

"Delta holding" prodao trgovinski lanac "Maksi" belgijskoj kompaniji "Delez" za 950 miliona evra, što uključuje i neto dugove od 300 miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

07:25

Default images

Belgijska kompanija navodi da je kupila sto odsto vlasništva nad kompanijom koja je aktivna u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

"Delta maksi" je prema saopštenju "Deleza" imala godišnji promet između 1,3 i 1,4 milijarde evra i profit između 80 i 90 miliona evra.

Prodati su maloprodajni objekti pod brendovima: Maksi, Mini maksi, Tempo, Tempo ekspres, Pikadili i Euromaks.

Direktor "Delez grupe" Pjer Olivije Bekers rekao je za B92 da ta kompanija namerava da investira u rast i budući uspeh "Maksija" kako bi bolje služili potrošačima u Srbiji.

"To je naš primarni cilj, jer ako nismo dobre sluge potrošačima, nećemo biti uspešni u budućnosti. Ono što znamo je da su 'Maksi' prodavnice veoma dobre i da kupcima nude dobar izbor hrane, a usluga je takođe na visokom nivou. Istovremeno mislim da sa iskustvom i snagom 'Delez grupe' možemo da donesemo Srbiji i 'Maksiju' bolju tehnologiju, bolji sistem i stvorimo bolji lanac dobavljača", dodao je Bekers.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu belgijskog trgovinskog lanca, uz poslovanje u Grčkoj i Rumuniji, kupovina grupe "Delta maksi" svrstaće grupu "Delez" u vodeći maloprodajni lanac u jugoistočnoj Evropi.

Belgijski lanac već zapošljava 141.000 ljudi i ima prodavnice na tri kontinenta. Urednica u nedeljniku NIN Radojka Nikolić navodi da će dolazak "Deleza" uticati na poboljšanje konkurencije u trgovinskom sektoru u Srbiji, da će dovesti nove dobavljače i nove proizvode, ali verovatno i otpuštanje radnika.

"Tek sada se susrećemo sa pravim kapitalistima i videćemo kako će to izgledati", rekla je Nikolićeva za B92, dodajući da je "Delez" renomirana kompanija, listirana na berzi.

Nedeljnik "Vreme" navodi da će prodaja Maksija biti zaokružena potpisivanjem 105 dokumenata koji pravno zaokružuju obaveze kupca i prodavca.

Prenosimo tekst Dragoljuba Žarkovića i u integralnoj verziji, a možete ga pročitati i na internet portalu "Vremena".

Opširnije o ovoj temi možete čitati u rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: