Srbija odustala od Purde

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zbog nedostatka dokaza odustalo od krivičnog gonjenja hrvatskih veterana Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.03.2011.

12:09

Default images

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je odluka doneta posle istrage u kojoj je utvrđeno da nema dokaza za optužbe za ratni zločin protiv ranjenika u Vukovaru 1991.

U dosadašnjem postupku, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedeno krivično delo, saslušano je 44 svedoka, od čega 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj i prikupljena je određena dokumentacija.

Tužilaštvo je o svojoj odluci obavestilo Istražnog sudiju Višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, preko Ministarstva pravde Republike Srbije, obavestiti Ministarstvo pravde BiH. Tužilaštvo je utvrdilo da niko od osumnjičenih nije ispitan od istražnog sudije Vojnog suda jer nisu bili dostupni, jer su tokom avgusta 1992. godine razmenjeni.

Postupak koji su vodili vojni istražni organi 1999. godine nije vođen u skladu sa pravnim standardima procesuiranja krivičnih dela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj saradnji u regionu, posebno sa Tužilaštvom BiH i Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, doneta je navedena tužilačka odluka.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je pozdravila danas odluku srpskog pravosuđa da odustane od krivičnog gonjenja Tihomira Purde i još dvojice osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru.

"Mi ćemo sad raditi na tome da se to više nikad ne dogodi", rekla je hrvatska premijerka.

Homen: Tužilaštvo pravilno postupilo

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da smatra da je Tužilaštvo za ratne zločine u slučaju Tihomira Purde postupilo na pravi način, jer je upravo ono pozvano da utvrdi da li ima ili nema dovoljno dokaza.

Izvršna vlast zaista ne treba da se meša u sudske postupke, niti u tužilačke odluke, rekao je Homen novinarima u Palati "Srbija".

"S druge strane, ukoliko je tužilaštvo našlo da nema dovoljno dokaza da je Purda učinio predmetno krivično delo, zaista smatram da je odluka tužilaštva pravi put ne samo u smislu nezavisnosti našeg pravosuđa, već i u smislu dobrosusedske saradnje", kazao je Homen.

Zagreb: Veterani i dalje nezadovoljni

Prve reakcije na odluku srpskog tužilaštva stigle su od šefa Sabora Luke Bebića koji je ocenio da je ishod bio očekivan i veterana Branka Borkovića koji najavljuje dalje proteste "dok se na raščisti situacija sa Srbijom".

"Rešenje slučaja Purda je očekivano. Ovakav odgovor iz Srbije znači da treba da se držimo jasnog stava da su za sve što se dešavalo u Domovinskom ratu na teritoriju Hrvatske nadležni hrvatski organi", rekao je novinarima Bebić. On je ocenio da je "stvar ipak malo predugo trajala" i da su "svi iskazi u slučaju Purda dobijeni prisilom".

Slučaj Tihomira Purde za Bebića je bio samo delimični povod za veteranske proteste, ističući da je "situacija kompleksnija od toga".

Veteranski aktivista Branko Borković je izjavio da je odluka iz Srbije o Purdi, Maslovu i Janjiću došla prekasno.

On smatra da do tog predmeta nije ni trebalo doći na taj način.

"Možemo samo govoriti o razgradnji hrvatske države, jer mi ne želimo da nas Srbija amnestira, mi nismo nikog napadali, niti smo mi kao veterani Vukovara ratni zločinci", rekao je Borković.

Dodao je, takođe, da veterani od protesta ne odustaju sve dok se ne raščisti situacija sa Srbijom.

"Ovo je samo jedan u nizu cirkusa kojeg provode naslednici Miloševićevog nacističkog režima", rekao je Borković. On je ocenio da je "pred Hrvatskom i veteranima još niz teških trenutaka - presuda hrvartskom generalu Anti Gotovini, presuda šestorki za BiH, i niz pregovora oko prenosa ovlaštenja na nacionalne sudove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: